vasárnap , 2019. augusztus 25.
Legfrissebb hírünk:
A hatitiak példamutatóan fizetnek

A hatitiak példamutatóan fizetnek

Miközben a világ a mobil tárca rendszerét próbálgatja, egyes országokban bankszámlák nélkül is virágzik a mobil fizetés intézménye. Haiti élen jár a példával.

Magyarországon most kap zöld utat a bankszámlához kötött mobil fizetés, bár nálunk még a bankkártyás fizetés sem igazán gyakori. A világ népességének pedig 50 %-a még csak bankszámlával sem rendelkezik. Mégis az ő köreikben terjed leggyorsabban a mobil fizetés…

Miközben a különféle kártyás fizetőeszközök hatására a pénz sokunk számára egyre inkább virtuálissá válik, a világ lakosságának fele nem nyitott még bankszámlát, s a számlavezetés költségeit tekintve, egyhamar nem is fog. A legelmaradottabb vidékeken azonban ez sok problémát felvet. Afrikában például a civilizációtól elvágott kis falvakba hazaküldeni pénzt még manapság is többnyire csak a buszsofőrrel lehet, ami nem túl biztonságos megoldás.

A pénzügyi szakszóval „unbanked” –nek nevezett tömegek számára megoldást jelent a mobil fizetés egy speciális fajtája, melyhez egyáltalán nem szükséges banki kapcsolódás.
A modell kapcsán elsősorban a haiti példát szokták említeni, ott ugyanis a felhasználók arányát a teljes lakosságra vetítve, a világon a legelterjedtebb a mobil fizetés.
Az országban 2010 novemberében a kanadai Scotibank, a karib Digicel telefontársaság, és egy dél-amerikai mobil bank szoftver fejlesztő cég, a YellowPepper vezette be a TchoTcho Mobil szolgáltatást.

Ma több, mint ezer ügynök dolgozik azon, hogy Haitin – ahol a lakosság alig 10 %-a banki ügyfél, ellenben a háztartások több mint 80 %-ában találhatunk mobiltelefont – az emberek bank közbeiktatása nélkül bonyolíthassák pénzügyi tranzakciójukat.
Az összesen 4 millió mobil előfizetésből már 500 ezerhez kapcsolódik TchoTcho mobil fizetési szolgáltatás.

A modell lényege, hogy a készpénzt valamelyik TchoTcho ügynököknél lehet befizetni saját mobil számlára, melynek egyenlegével ezután ugyanúgy gazdálkodhat a felhasználó, mintha bankszámlája lenne. A tranzakciós díj alacsony, és az ügynököknél bármikor újra felvehet a készpénz.
A számla megnyitása is igen egyszerű: a 100 dolláros tranzakciókig szavatos változatnál a telefonba a *202# kódot kell bebillentyűzni, majd PIN kódot kell választani. Semmilyen más azonosításra nincs szükség. A 250 dolláros limittel rendelkező számlák nyitásakor valamilyen azonosító okirat adatainak megadása is követelmény, legyen az személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány.
Az ügynököket tekintve két szintet különböztetnek meg.
A valaha 160 önkéntessel elindult ügynökhálózat mára az egész országra kiterjedt, s általános-ügynökökből és szuper-ügynökökből épül fel.

A szuper ügynökök cégként működnek, és vállalkozásuk relatív nagy tőkebefektetést igényel, hiszen mindig rendelkezésükre kell állnia egy meglehetősen komoly készpénz készletnek. Napi tranzakciós limitjük 25 000 dollár.
Az általános ügynökök regisztrálják és “betanítják” az ügyfeleket, illetve be- és kifizetéseket bonyolítanak. Esetükben a napi limit azonban csak 5000 dollár.

A rendszer működése végtelenül egyszerű az ügyfél számára: bemegy mondjuk egy trafikba, ahol amúgy a mobil telefonja egyenlegét töltené fel, és útmutatást kér a trafikostól, hogyan nyithatna egyben mobil számlát is. Befizeti nála az erre szánt összeget, és már kezdhet is fizetni a telefonjával az elfogadó helyeken. Vásárolhat, átutalhat pénzt a családjának, vagy egyszerűen csak biztonságban tudhatja a mukabérét. Bizonyos feltételek mellett hitelt is kaphat a mobil számláján keresztül.

Ez a fizetési mód egyébként gyorsan terjed a világ többi részén is – Afrikában, Indiában, fejlődő országokban, ahol a bankok – úgy tűnik – már nem képesek ügyfélkörüket dinamikusan bővíteni, ám a mobil szolgáltatók annál jobb munkát végeztek…

Mindez azért különösen érdekes, mert a mobil fizetésnek korábban négy különféle módját különböztették meg: SMS alapú fizetés, direkt mobil számlázás, mobil web fizetés (WAP) illetve a nálunk most debütáló úgynevezett kapcsolat nélküli, NFC alapú fizetés. Ám manapság a felsorolás végén – igaz dupla sorköz kihagyással – mindezek mögött ott sorakozik a Haiti modellként emlegetett megoldás, ami pénzügyi és társadalmi szempontból legalább akkora horderejű lehetőséget hordoz magában, mint a bankszámlára épülő mobil fizetés. Ha nem nagyobbat.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére