vasárnap , 2019. augusztus 25.
Legfrissebb hírünk:

Ülőfoglakozású? Álljon a saját lábára!

Napi 8-12 óra a számítógép előtt nem csak a gerincet, és a vázizomzatot károsíthatja, de kutatók szerint számos daganatos betegség kialakulásával is összefüggésbe hozható – írja a Wall Street Journal.

Ennek egyik oka, hogy a görnyedt, feszülő részeken az izmok letapadnak, a csontokra, környező szövetekre, romlik a terület keringése, könnyebben lerakódik a salakanyag, gyulladások alakulhatnak ki, melyek végül krónikussá válhatnak, s idővel sejtdegenerációhoz, és az immunválasz gyengüléséhez vezethetnek. A probléma ellenszere lehet, a gyakori helyváltozatás (óránként felállni egy kicsit, átmozgatni az izmokat), mindennapos, alapos nyújtás, rendszeres masszázs, illetve az álló számítógépasztal.

A Szilícium-völgy menő cégeinél, például a Google és a Facebook irodáiban egyre több alkalmazott kér ilyet, mert úgy vélik, nemcsak egészségüknek, hanem teljesítőképességüknek is jót tesz az állva végzett munka.

maxresdefault
Martin Keen – cipő designerből lett munkabútor-tervező – cégének zászlóshajója a Locus Workstation, amely egy emelt asztalból és egy különös székből áll. A munkafelület magassága és dőlésszöge állítható, a kívánt helyzetet automatikusan megtartja. A szék leginkább egy furán megdöntött bicikliülésre emlékeztet, de nem igazán ül rajta az ember, inkább csak megtámasztja a csípőt. Nyújtott lábbal kell nekidőlni, talppal kitámaszkodva a döntött lábtartón. Bár tervezője szerint a Locus hosszas munkavégzést tesz lehetővé, az új asztal mellől is érdemes olykor-olykor elmozdulni, és járni egyet.

focal-01-seat-06a
Ergonómiailag egyébként úgy érdemes beállítani minden munkapadot, hogy a monitor teteje legyen a szemünkkel egy magasságban, magyarul kicsit lehajtott fejjel nézzük a monitort, ez kényelmes a nyakunknak. A billentyűzet szintje pedig olyan magas legyen, hogy az alkarunk és a felkarunk derékszöget zárjon be írás közben.

via Wall Street Journal

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére