vasárnap , 2019. július 21.
Legfrissebb hírünk:

10 tény a „mezítlábas” futócipőről

Egy új őrület: korábban úgy tudtuk, a jó futócipő masszív konstrukció, de pár éve megjelentek a mezítlábas futócipők, amik olyan könnyűek, mintha épp csak zoknit viselnénk.

Persze ezek az új generációs cipők nagyon is alátámasztják a lábfejet, de nagyobb mozgást engednek azoknak az apró izmoknak a talpunkban, melyeket a merev talpú cipők miatt egyre kevésbé használunk. Ám lúdtalp, pronáló lábfej és egyéb problémák esetén a vékony, nagyjából egyenes talp nem javasolt, ezért a mezítlábas futócipőket is több változatban gyártják. Most az egyik csúcstermék a Nike Free Flyknit példáján keresztül mutatjuk be, mit is ígér ez a műfaj a futóknak.
nike_free_flyknit_11

Különleges mintázat
A felsőrész mintázata voltaképpen a talajra nehezedő nyomás eloszlását szemlélteti. A Nike kutatói szerint így jobban érthető, hol és mennyi erőhatás éri a lábat futás közben.
Zokni nem kell
Noha minden edzőcipőt lehet zokni nélkül viselni, ezt valóban így is kell. A felsőrész különleges szövése engedi szellőzni a lábat, a tetején lévő perforált Flyknit panel pedig elvezeti a hőt a boka felé.
Olimpiára készült
A Nike a 2012-es londoni olimpia előtt jelentette meg az új cipőt, és számos versenyző viselte a játékokon. Ők később nagyon kedvezően nyilatkoztak a zokniszerű felsőrésszel ellátott cipőről.
Más a férfiaknak és a nőknek
Egyes cégeknél a női edzőcipők ugyanolyan felépítésűek, mint a férficipők, azok kicsinyített másai, legfeljebb színben különböznek. A Flyknit női változata viszont alapjaiban más: az orránál szélesebb a kényelmi zóna, a sarkánál pedig keskenyebb a kérge, mint a férficipőnek.

Nike-Flyknit-Racer-Multi-3

Különbözik az 5.0 és a 3.0
A futócipők talpvastagságát 0-tól 10-ig terjedő számmal jelölik, a 0 a mezítlábra utal, míg a 10 a hagyományos futócipők talpvastagsága. A Nike Free Flyknit 5.0 pedig 8 milliméteres vastagságra utal.
Dinamikus erősítés
A cipő súlyának könnyítését szolgálja a felsőrész fokozott igénybevételnek kitett részeibe szövött Vectran-szál, amely megerősíti a felsőrészt, de az pillekönnyű marad. A Flyknitben dinamikus, azaz rögzítetlen szálak vannak, amelyek képesek követni a lábfej mozgását.
Csekély tömeg
Futócipő esetében meghatározó jelentőségű a tömeg (súly), hiszen senki nem akar mázsás koloncokat emelgetni. A Nike Free Flykit férfi változata 21 dekagrammot nyom (44-es méret esetén), a női 17 dekagramm (38,5-ös méret esetén).

nike

Edzésterv is kérhető
Hűen eredeti szándékaihoz, vagyis a sportolók igényeinek teljeskörű kiszolgálásához, a Nike tudományos szempontok szerint összeállított edzéstervet is ajánl a Flyknit vásárlók számára.
Cipőfűző nélkül is viselhető
A Flyknitet úgy tervezték, hogy igény szerint fűző nélkül is lehessen viselni. Ugyanakkor tény, hogy így kevésbé érvényesül a dinamikus Vectran-szál merevítő hatása, illetve a fűzők javítják a lábfej stabilitását is.
Nem keletkezik hulladék
A hagyományos cipőgyártás során rengeteg a nyesedék, ám a Nike Free Flyknit gyártása olyan precíz módszerrel zajlik, hogy egy-egy munkanap végén legfeljebb morzsányi hulladék marad, még egy papírlap súlyánál is kevesebb.

Forrás: via Complex.com

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére