péntek , 2019. május 24.
Legfrissebb hírünk:
Elektromos autó, amely 600 km-t bír, egy töltéssel

Elektromos autó, amely 600 km-t bír, egy töltéssel

Az elektromos meghajtású sportlimuzinjairól híres Tesla szabadalmi oltalmat kért egy olyan akkumulátor-konstrukcióra, amellyel akár 600 kilométert is megtehet az autó egyetlen felöltéssel.

Ez azért fontos, mert az elektromos autókkal szembeni legfőbb kifogás a hatótávolságuk szűkössége volt eddig. A jelenlegi modellek átlag 150-200 kilométert tudnak menni egy feltöltéssel, ami ideális a városi közlekedéshez, ám azon túl már nem ésszerű választás. Még akkor sem, ha a gyártók a használati statisztikákra hivatkozva áll1tják, hogy autónkkal az esetek 90 százalékában csak néhány tucat kilométert megyünk naponta, ezért nincs igazán szükség hosszabb hatótávolságra.

Az elektromos autóval eddig a lehetősége sem volt meg a túrázásnak. Az autóval ugyanis nemcsak valamely célállomásra szeretnénk eljutni, hanem onnan vissza is, méghozzá akkor, amikor akarunk. Az elektromos autó töltőhálózat azonban világszerte gyér, illetve sok időt vesz igénybe a töltés.

A Tesla fejlesztése éppen ezt az akadály küszöböli ki az új akkumulátorral, amely a híradások szerint a lítium-ion és a fém-levegő alapú áramfejlesztők hibridje lesz. Rövidebb távokon a hajtást a lítium-ion aksi szolgáltatja, hosszabb utakon pedig a fém-levegő akkumulátor. Ez utóbbival az a baj, hogy minél többször töltik, annál gyorsabban megy tönkre, viszont kevésbé költséges, mint a lítium-ion akkumulátor, amely bírja a gyakori töltést, ellenben drága.

A kétfajta technológia ötvözésével a Tesla elindult a gazdaságos üzemeltetés irányába, és remélhetőleg az ötletet hamarosan más gyártók is átveszik. A tömegtermelés beindulásával pedig gazdaságosabbá és olcsóbbá válik az előállítása is.

Forrás: via Cleantechnika

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére