vasárnap , 2019. július 21.
Legfrissebb hírünk:
Mi kell ahhoz, hogy egy magyar Apple nőjön ki a földből?

Mi kell ahhoz, hogy egy magyar Apple nőjön ki a földből?

Óriási gazdasági lehetőségek előtt állnak a kelet-közép-európai országok, mutatott rá a Budapest Economic Forumon tartott előadásában Székely István Pál, az Európai Bizottság országigazgatója. Miután a válság akut szakasza elmúlik, az igazi feladat az lesz, hogy a trendeket alakító mély gazdasági folyamatokat megváltoztassuk, azaz a feladatok még csak az akut szakasz után jönnek.

Bizonyos országok egy-egy válságot követően sikeresen fel tudtak zárkózni a korábbi növekedési trendjükhöz. Az egyik ilyen Finnország volt, amely azért volt képes a ’90-es évek válsága után újra gyors növekedést produkálni, mert a termelési tényezők közül az úgynevezett teljes tényező termelékenység (TFP) terén – jórészt a Nokia előretörése nyomán – sokat tudott előrelépni. Nem minden tehát a tőke- és a munkaállomány a gazdasági sikerben és a felzárkózásban – vonta le a mérleget Székely István Pál.

Megjegyezte, hogy nem általában az Európai Unió versenyképességével van a baj, hanem azon belül bizonyos országokéval, amelyek egyébként a 2008-2009-es válság utóhatásaként bajba is kerültek (például a periféria országok). Olaszországban a 30-34 éves korosztályon belül az felsőfokú képzettséggel rendelkezők aránya a fele a hollandokénak. Az oktatás minőségében egyébként például Románia nem áll rosszul, de közben például az olasz átlagbér a román négyszerese, így tehát Olaszország kapcsán komoly költségoldali versenyképességi problémákról beszélhetünk. Az ország sikeressége, felzárkózása kapcsán Székely egy ritkán elemzett területre is kitért, amely szerint mennyi az új (később az export fázisáig is eljutó) termelő cégek megalapítási száma.

A jelenlegi külpiaci gazdasági környezet a kelet-közép-európai országok számára jövedelmező lehet. 2001-hez képest az olasz ipar 25 százalékkal csökkent mostanra, közben viszont a lengyel ipar bő 70 százalékkal bővült. Ebből azt a pozitív üzenetet emelte ki az előadó, hogy a nyugat-európai cégek kelet-európai térségbe való termelés-átcsoportosítása eddig is jelentősen segítette a mi térségünk gazdasági teljesítményét és ez várhatóan a következő években is így lehet. Ez tehát Székely szerint óriási lehetőséget is jelent a mi térségünknek, hiszen a költségleszorítás a továbbiakban is nyomást jelent a nyugati cégek számára. Ennek a meglovaglásához azonban megfelelő keretek is kellenek a gazdaságpolitikában.

Továbbra is arra kell törekedni, hogy a költségoldali versenyképességben vonzóak maradjunk a külföldi működőtőke-áramlás számára. Fontos azonban, hogy ne csak az olcsó munkaerőre törekedjünk, hanem arra is, hogy közben megfelelő infrastruktúrát, illetve képzettségi szintet is fel tudjunk mutatni a munkaerőpiacon. Amennyiben pedig a vállalkozások korai szakaszban jó kockázatmegosztási (-vállalási) keretrendszert alakítanak ki, nő az esélye annak, hogy később olyan nagy, húzó cégekké váljanak, mint nemzetközi szinten például a Google vagy az Apple.

via Portfolio

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére