vasárnap , 2019. április 21.
Legfrissebb hírünk:
Lehallgatják az olimpikonokat?

Lehallgatják az olimpikonokat?

Orosz oknyomozó újságírók beszámolója szerint a 2014-es szocsi téli olimpián teljes körű lehallgatást és megfigyelést építenek ki az orosz hatóságok.

Teljes 4G-s lefedettséget és egész Szocsira kiterjedő ingyenes wifit ígérnek az olimpia szervezői, ám az orosz újságírók azt állítják, hogy az újonnan telepített kommunikációs eszközöket akadálytalanul lehallgatható hálózatba szervezi az orosz elhárítás. Ráadásul egy olyan programot fognak alkalmazni, amely automatikusan jelezni fog bizonyos szavak és szókapcsolatok elhangzása esetén.

A Sorm nevű rendszer nemcsak az email-, internet- és telefonforgalmat figyeli, hanem még a bankkártyás tranzakciókat is, mivel egységeinek telepítésére minden adatszolgáltató törvény kötelez. A telepítés után azonban már nem tudhatják, mikor és hogyan dolgozik a lehallgató készülék. A Sorm segítségével a vezeték nélküli adatforgalom is ellenőrizhető.

Már a 2008-as pekingi olimpián is sokak nemtetszését kiváltotta az átfogó megfigyelés. Ez azonban semmi nem lesz a mostanihoz képest, hiszen azóta sokkal több embernek van okostelefonja, amin több adatot tárolnak. Az amerikai külügyminisztérium azt javasolta az odautazó amerikai sportolóknak és turistáknak, hagyják otthon megszokott okostelefonjaikat és laptopjaikat. A helyszínre „szűz” készülékeket vigyenek, és használaton kívül abból is vegyék ki az akkumulátort. Az orosz újságírók minden idők legjobban megfigyelt és ellenőrzött olimpiájának nevezték Szocsit.

Vigaszdíjként szolgálhat a sportolóknak, hogy a téli olimpia egyik fő szponzora, a Samsung mindegyikőjüknek felajánlott egy-egy Galaxy Note 3 okostelefont, hogy élményeiket megörökíthessék, és minél gördülékenyebben megoszthassák a világgal.

via The Guardian

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére