vasárnap , 2019. április 21.
Legfrissebb hírünk:
Ranking and yanking, avagy munkahelyi tizedelés

Ranking and yanking, avagy munkahelyi tizedelés

Nem jósolnak hosszú jövőt a Yahoo alkalmazottai Marissa Mayer vezérigazgatónak. Eleve ő a hatodik főnök, aki öt év alatt beült a nevezetes székbe. Másrészt viszont a Google-től érkező Mayer próbál meghonosítani egy olyan teljesítményértékelési rendszert, amelytől egyre jobban rettegnek a dolgozók.

A ranking and yanking (osztályozás és kirúgás) módszer lényege szerint a Yahoonál negyedévente behívatják a főnökök az alkalmazottakat, és értékelik a teljesítményüket, majd az értéket összevetik az adott dolgozó úgynevezett vitalitásgörbéjével. E görbe kifejezetten az egyéni teljesítményt méri, hogy eredményeivel a dolgozó mennyit lendített előre a cég profitján.
A GE vezérigazgatója, Jack Welch által kidolgozott értékelés 20-70-10 százalékos csoportokba sorolja az alkalmazottakat. Az első csoportba (20 százalék) kerülnek azok, akik a legproduktívabbak, a második, legnagyobb csoport a megfelelőké, míg a harmadik, 10 százalék részarányú csoportba kerülnek azok, akik munkája nem hoz konkrét eredményt – tőlük meg kell szabadulni. A módszer az 1980-90-es években élte fénykorát, aztán sokan megvádolták azzal, hogy hozzájárult az ingatlanválságot kirobbantó Enron bukásához.

Vajon hová vezet Marissa Mayer vezetői stílusa?

Vajon hová vezet Marissa Mayer vezetői stílusa?

Kezd azonban visszatérni, és ezt a Yahoo dolgozói közül hatszázan már a saját bőrükön megtapasztalták: ők azok, akiket az elmúlt hetekben menesztettek a cégtől. A vezetőség szempontjából érthető a ranking and yanking feltámasztása, hiszen világosan megmutatja, hol tart az adott dolgozó szakmai életútja a vállalatnál, és ezért mennyi fizetés és prémium illeti meg. Befektetési cégeknél vagy ügyvédi irodákban kifejezetten alkalmas a hatékonyság mérésére, hiszen ott viszonylag nagy számú junior kollégából kell kiszűrni a valóban tettrekészeket.

Akkor hát mégsem ez a világ legjobb munkahelye?

Akkor hát mégsem ez a világ legjobb munkahelye?

Ám nem szabad túl gyakran értékelni, figyelmeztetnek a szakértők. Egyrészt az alsó harmadba tartozók kis megerőltetéssel eredménytelenből átlagos dolgozóvá válnak, de magasabbra már nem törnek. Másokon viszont eluralkodhat a pánik, hogy egy rossz részeredményük vagy elfogultság miatt leosztályozzák őket, ezt megelőzendő viszont fel is mondhatnak. A cég így elveszítheti egy sor remek alkalmazottját, akiknek kiképzésébe ráadásul rengeteg időt és energiát is ölt már.
Vagy pedig, és ennek iskolapéldáját láttuk az Enronnál, a dolgozók elkezdenek összejátszani egymással, hogy osztályzatuk kölcsönök javításával őrizzék meg bónuszukat – nem az a fajta csapatmunka ez, amiről a főnök álmodik.

Érdekes módon, a hír november eleji felröppenése óta a Microsoft személyzeti főnöke, Lisa Brummel bejelentette, hogy az IT-cégnél nem fogják a továbbiakban használni a vitatott értékelési módszert, helyette új ösztönzést dolgoznak ki a csapatmunka és az együttműködés fejlesztésére.

via Economist

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére