péntek , 2019. május 24.
Legfrissebb hírünk:
Napelem tölti az új Ford Solar Energit

Napelem tölti az új Ford Solar Energit

A nemrég lezajlott Consumer Electronics Show (CES) infotechnikai kiállításon mutatta be Ford a nagyközönség előtt a C-Max Solar Energi koncepciót.

Ennek a hibrid C-Maxnak az akkumulátorait hálózatról is lehet tölteni, ám a kocsi tetején napfénytető helyett napelemek találhatók. Az autó így folyamatosan pótolni tudja az elhasznált elektromos energiát.

A Ford a Georgiai Műszaki Intézettel és a kaliforniai SunPower céggel együttműködve fejlesztette ki a napelemeket, amelyek nagyító lencsékkel gyűjti össze a napsugarakat, és képesek követni a Nap mozgását a hatékonyabb működés érdekében. Az intézet segítségével a Ford a vásárlók háztartásának energiafogyasztását 60 százalékkal, a szén-dioxod-lábnyomukat pedig 55 százalékkal szeretné csökkenteni.

Ha a kocsi egész nap kint áll a tűző napon, négyórás hálózati töltésnek megfelelő energiát tud felvenni, ami a napi energiafogyasztás 75 százalékát is kiteheti. A C-Max Solar Energi vegyes üzemmódban 998, elektromos üzemmódban pedig 34 kilométert lesz képes megtenni. A begyűjtött napenergia tárolásához a Sharptól rendeltek újonnan fejlesztett akkumulátort, tehát nem azt használják, amit a Ford Focus EV modellben és más elektromos járműveikben.

Az Energi tetejébe épített napelemtábla különleges sötét filmbevonatot kapott, amely állítólag 50 százalékkal több napfényt képes elnyelni. A nagyító Fresnel-lencsék ötszörösére növelik a beeső napsugarak energiáját. Ilyen lencséket használnak a pusztán a napsugárzást koncentráló tábori szolártűzhelyekben. Az újítások révén egy kilowattnyi energiát nagyjából nyolc kilowattként tud hasznosítani az új hibrid autó. Az új autó leendő tulajdonosainak így évente háromszáz dollárral kevesebb elektromos energiát kell a töltésre elhasználniuk.

via Dailytech

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére