vasárnap , 2019. április 21.
Legfrissebb hírünk:
Már most rekord született Szocsiban

Már most rekord született Szocsiban

Meg sem kezdődött, már csúcsot döntött a Szocsiban rendezendő téli olimpia, mivel az előzetes becslések szerint 51 milliárd dollárba kerül a megrendezése. Ha ezt leosztjuk, akkor a 98 program egyenként 520 millió dollárt visz el.

Persze a pénz jó része a régió fejlesztésére ment el, például épült egy ötvenkilométeres vasútvonal alagúttal együtt 8,7 milliárd (nem tévedés) dollárért. Orosz ellenzékiek szerint a vonal háromszor annyiba került, mint amennyit a NASA fordított a Mars-járó célba juttatására és üzemeltetésére, illetve ennyi pénzből a nyomvonalat egy centiméter vastagon be lehetett volna fedni aranyáron mért beluga kaviárral. A 2010-es vancouveri téli olimpia összköltsége 7 milliárd dollár volt.

Az oroszok által elköltött összeg még a pazarlónak minősített pekingi nyári játékok kiadásait is felülmúlja, az ugyanis 40 milliárd dollárba került, viszont háromszor ennyi, összesen 302 eseményt rendeztek meg, tehát az egy programra vetített költség akkor 132 millió dollár volt. De mire ment el ez a temérdek pénz?

2007-ben, amikor a 2014-es téli olimpia megrendezési jogáért folyt a licit a nemzetközi olimpiai bizottságnál, a Putyin elnök által felajánlott 12 milliárd dollár mellett eltörpült a másik két esélyes, Dél-Korea és Ausztria ajánlata. De az senki nem gondolta volna, hogy még ennek az összegnek a négyszeresét is felülmúlja majd a végső számla. Tehát eleinte az óriási mennyiségű pénzzel sikerült megnyerni a csatát, ám a kiadások robbanásszerű megemelkedésével most már minden érintett inkább hárítja, hogy beszéljen róla.

Az első ajánlattételtől a kulcsrakész átadásig általában megháromszorozódik az olimpiához hasonló megaprojektek költségvetése, mondja Bent Flyvbjerg, az Oxford Egyetem pénzügyi professzora a Bloomberg magazinnak. Szocsi tehát mát ebben is új csúcsot állított fel. De az is tény, hogy a szakértők szerint Putyin nem sporteseményt lát a téli olimpiában, sokkal inkább lehetőséget az egész kaukázusi régió felvirágoztatására. Itt ugyanis korábban nemhogy olimpiai, de semmilyen infrastruktúra nem volt: csak egy nemzeti park, kisebb hegységgel a végén.

Mindent nulláról kellett kiépíteni, ami remek terepet biztosított az ügyeskedőknek. Az építkezést gyakran meglátogatta a rendőrség, 2012-ben az épülő olimpiai stadion és a bobpálya kivitelezőit vádolták meg, hogy 170 millió, illetve 75 millió dollárral (nem rubellel!) vastagabban fogott a ceruzájuk. A költekezésnek persze látszatja is lesz az ígéretek szerint: állítólag a nyitóceremónián hat gőzmozdony fog felvonulni, mellettük a Gogol Holt lelkek című regényében szereplő trojka, valamint Nagy Péter is öt vitorláshajót irányítva. Ha valahol, hát Szocsiban úgy fest, a pénz tényleg nem számít.

via BusinessWeek.com

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére