vasárnap , 2019. április 21.
Legfrissebb hírünk:
Kiből lesz boldog vállalkozó?

Kiből lesz boldog vállalkozó?

Egyáltalán: a vállalkozók boldogabbak-e, mint az alkalmazottak? A kutatások szerint a maga főnökeként elégedettséggel töltheti el az embert, ha úgy érzi, hogy uralja a sorsát (és az időbeosztását), legalábbis amikor éppen jól megy a bolt.

Ám ha beüt egy olyan helyzet, hogy mondjuk dönteni kell, kifizetjük-e a munkásokat, vagy lecserélünk egy drága, de elromlott berendezést, akkor bizony stresszes kenyér a vállalkozóé.

A Globális Vállalkozói Monitor (Global Entrepreneurship Monitor) minden évben megszervezett kutatása világszerte vizsgálja a vállalkozói hangulatot és aktivitást. Friss felmérésük eredményeihez 70 országban 197 ezer vállalkozót faggattak munkakörülményeikről. A kérdések közül néhány az úgynevezett jóllét (wellbeing) helyzetét firtatta, például a “kiválóak az életkörülményeim” vagy a “ha újrakezdeném az életemet, ugyanígy csinálnám” kérdésekre kellett igennel vagy nemmel válaszolni.

A GEM felmérés szerint a vállalkozók 2013-ban igenis boldogok voltak, mármint a nagy átlagot tekintve. Nem meglepő, hogy a boldogság szubjektív mértéke a földrajzi elhelyezkedés tekintetében változott: a legkevésbé boldog a szubszaharai régió, míg a legboldogabb a latin- és észak-amerikai régió. Minden vizsgált régióról elmondható, hogy mind a kezdő, mind a rutinos vállalkozók körében nagyobb elégedettségi szint tapasztalható, mint a vállalkozói tevékenységet nem folytató felnőttek körében.
Nagyon számít, mi is az adott vállalkozás tevékenységi köre. A gazdasági szükségszerűség miatt vállalkozást kezdők boldogságszintje alacsonyabb, mint azoké, akik valamely lehetőséget megragadva váltották ki a vállalkozói engedélyt. Ez spanyolviaszként hangzik, ám különös jelentősége van azokban a régiókban, amelyekben alacsony a képzettségi fok, de nyersanyagokban bővelkednek. A fent említett szubszaharai régiókban a még nem vállalkozó emberek 69 százaléka rendkívül optimistán tekintett leendő munkájára.

A nem is befolyásoló tényező. A női vállalkozók – legalábbis cégük kezdeti szakaszában – sokkal boldogabbak, mint a férfiak az innovációs társadalmakban, mint például az Egyesült Államok, ahol a fenntartható magas fizetés újonnan kifejlesztett termékek, szolgáltatások és eljárások függvénye.

Magyarországot az úgynevezett hatékonyság által vezérelt országok közé sorolták a GEM-kutatói. Ez a csoport félúton van az innovációs társadalmak felé, az Európai Unió sorolható ide. A eredmények szerint az uniós átlaggal egyező mértékű a magyarok vállalkozói szándéka, és magas is a vállalkozók társadalmi státusa, ám a megkérdezettek úgy látják, az uniós átlagnál kevesebb Magyarországon a lehetőség, és nagyobb a bukástól való félelem.

via GEM

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére