kedd , 2019. augusztus 20.
Legfrissebb hírünk:
Hogyan védekezzünk a cyberterroristák ellen 2014-ben?

Hogyan védekezzünk a cyberterroristák ellen 2014-ben?

2013-ban 11,7 millió támadás érte az online videojátékosokat, a Kaspersky szerint. A céget 1977-ben alapították Oroszországban, és azóta már 300 millióan használják eszközeit, hogy védekezzenek vírusokkal és támadásokkal szemben, továbbá a cég nyomon követi a cybertérre vonatkozó fenyegetéseket.

A Kaspersky volt az első cég, amely azonosította az első, kifejezetten gamer trójait, több mint tíz évvel ezelőtt. A trójai „fertőzés” úgy működik, hogy becsapja a programot gyanútlanul telepítő felhasználót, és a háttérben információkat gyűjt róla. „A neve Trojan-PSW.Win32.Lmir volt, és a Legend of Mir című szerepjáték felhasználóinak neveit és jelszavait továbbította a program készítőjének e-mailben”, mondta Christian Funk, a Kaspersky elemzője.

Sajnos a malware forráskódja kiszivárgott, és elindult a lavina. Azonnal elkezdték másolni, és más játékokhoz igazítani a trójait. Funk szerint a program alapjai ugyanazok maradtak, csupán finomodott a kód. „Továbbra is az volt a lényeg, hogy megszerezzék a felhasználók adatait, de az, hogy ezt hogyan is végzi a program, már sokat változott.”

„A lényeg a pénzügyi haszon volt. Ezért van az, hogy a támadások fő célpontjai az online játékok. Komoly értéket képvisel az idő, amit az emberek a karaktereik szinteződésére áldoztak, főleg ha egy-egy nagyon ritka tárgyat is megszereztek. A játékosok szeretnek költeni játékbeli tárgyakra, hiszen ez a hobbijuk. Az egyik fontos oka annak, hogy a cyber terroristák szeretnek játékokkal kapcsolatos üzletekbe fogni, az az, hogy ez kevésbé kockázatos. Azért senki sem fog feljelentést tenni, hogy eltűnt a 85-s szintű lovagja.”

Funk úgy véli, 2013-ban a legnagyobb fenyegetést a Winniti csoport jelentette. „A Winniti tagjai 2009 óta támadják az online játékokkal foglalkozó cégeket, és jelenleg is aktívak. A csoport célja, hogy szellemi tulajdont lopjanak, mint például a játékok forráskódját.”

Az elemző szerint 2013-ban a legnagyobb fenyegetést a Winniti csoport jelentette. „A Winniti tagjai 2009 óta támadják az online játékokkal foglalkozó cégeket, és jelenleg is aktívak. A csoport célja, hogy szellemi tulajdont lopjanak, mint például játékok forráskódját.” A Winniti kapcsán a Kaspersky 95 oldalas jelentést írt, amiben kutatási eredményeket közölnek 2011-ig visszamenőleg. A csoport utáni kutatás még mindig tart.

„A célpontok nagy részét online játékokkal foglalkozó fejlesztőstúdiók képezik Délkelet-Ázsiában. Mi 35 egyedi ügyletet számláltunk az elmúlt másfél évben. Felfedeztünk még 227 domain címet, amelyeket a támadók készítettek és használtak fel Command & Controll-szerverként a különböző akcióikhoz”, mondta Funk.

Az újgenerációs konzolok sincsenek biztonságban. Komoly kockázata van, hogy a rosszindulatú kódok meglelik az utat az új gépekbe. Egyelőre még nem találtak egyetlen olyan vírust sem, ami az Xbox One vagy a PS4 rendszereit célozná, de a fokozottan internetközpontú lehetőségek, főleg a közösségi szolgáltatások miatt előbb-utóbb ezeken is megjelenhetnek ilyen programok. „Trójaiak olyan személyes adatokat lophatnak ki a gépekből, mint a bejelentkezési vagy a bankkártya-jelszó.”

„A felhasználóknak főleg akkor kell gyanakodniuk, ha olyan e-mailt kapnak, amely egy linket tartalmaz, és a felbukkanó oldalon bejelentkezési adatokat kérnek tőle” – folytatja Funk. Szerencsére van mivel védekezni a rosszindulatú szoftverek ellen, Funk néhány tanáccsal el is látott minket az új évre. „Ajánlott egy jó spamszűrő és antivírus program. Sok játékos figyelmen kívül hagyja ezeket, mert esetenként lassíthatják a gép teljesítményét, de vannak olyan szoftverek, amelyek rendelkeznek gaming módokkal, és így teljesítményvesztés nélkül biztosítják a védelmet. A mi termékeinknél ezt úgy oldottuk meg, hogy a játék időtartamára szüneteltetjük a frissítéseket és az ellenőrzéseket. Az aktív folyamatokat ettől függetlenül vizsgálja a rendszer.”

via Gamestar

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére