vasárnap , 2019. április 21.
Legfrissebb hírünk:
Fából készülhet a jövő napeleme

Fából készülhet a jövő napeleme

A napelemek egyik árnyékoldala, hogy milyen alapanyagok szükségesek a gyártásukhoz: a ritka földfémektől a műanyagokig egy sor nem igazán környezetbarát anyag jöhet szóba. Ám lehetséges, hogy a jövő napeleme már nemcsak zöld energiát állít majd elő, hanem maga is zöld berendezés lesz.

Az amerikai Marylandi Egyetem, illetve a Nebraska-Lincoln Egyetem és a Dél-Kínai Műszaki Egyetem kutatóinak sikerült egy olyan farost alapú papírt kikísérletezniük, amelynek fényáteresztő képessége (áttetszősége) 96 százalékos, és helyettesítheti a napelemekben celláihoz jelenleg használt műanyagalapot. Ez azt jelenti, hogy a termék olcsóbban előállítható lesz, ráadásul javul a hatásfoka is.

A mai napelemek fényáteresztó rétege már elérheti akár a 90 százalékos hatásfokot is, ám az optikai fényelnyelő képessége alacsony, ezért a befogott fényből sok visszasugárzik. Az új farost-papírfólia mindkét értéke kimagasló, előbbi 96 százalék, utóbbi akár 60 százalék is lehet, azaz a készülék valósággal foglyul ejti a napsugarakat, ugrásszerűen növelve a hatásfokot.

Mindez annak köszönhető, hogy a hagyományos mikroporózus papírokkal ellentétben az új papírfólia nanoporózus szerkezetű. Márpedig így több “lyukon” tudnak behatolni a fénysugarak a napelemcellákba, visszafelé azonban korlátozva van az útjuk, ezáltal csökken az üzemi veszteség. A kutatócsoport a különleges papírt a TEMPO módszer alkalmazásával állította elő a farost-masszából: a megduzzasztott majd kiszárítva összeugrott rostszálakat szoros mintázatba préselték.

Elméletük igazolására a kutatók az új papírt egy szilikontáblára ragasztották. A mérések szerint a fapapírral borított napelem önmagában 10 százalékos hatásfokkal volt képes begyűjteni a napsugarakat. Tehát a fapapíros laminálással a meglévő napelemek hatásfokát is lehet növelni.

via Phys.org

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére