vasárnap , 2019. augusztus 25.
Legfrissebb hírünk:
A NASA az űrben termelne oxigént és vizet

A NASA az űrben termelne oxigént és vizet

A Marsra és a Holdra indítana új küldetéseket az amerikai űrkutatási hivatal. Előbbi bolygón oxigént, utóbbin vizet termelnének.

A kezdeményezés része annak az újszerű elképzelésnek, amely a helyben található nyersanyagokat használná fel a visszaút szükségleteinek fedezésére. Ez lesz az ISRU-misszió, angolul in-situ resource utilization.

Amennyiben űrhajósok vagy űrtelepesek is érkeznek például a Marsra, ottlétük során a helyi ásványvagyon felhasználásával milliókat lehetne megtakarítani – már itt a Földön. Minden kilónyi “buta teher”, azaz víz, oxigén és üzemanyag helyett ugyanis intelligens szállítmányt lehet felvinni az űrbe, úgymint több számítógépet vagy eszközt, amelyekkel a tervezettnél jóval több feladat végezhető el.

Az első ISRU-tesztre várhatóan 2018 folyamán kerül sor. A NASA tervei szerint a Holdra egy különleges járművet juttatnak fel, amely hidrogént fog keresni, továbbá úgy próbál vizet készíteni, hogy ehhez holdport éget el, és befogja az így képződő gőzt. A technológiát persze más bolygókon is lehetne alkalmazni, a Holdra pusztán azért kerül sor elsőként, mert közelsége folytán ez a légkényelmesebb megoldás.

Amennyiben sikeres lesz a projekt, 2020-ban indulhatna a következő űrhajó a Marsra. Az egyelőre még ki sem fejlesztett berendezés a vörös bolygó szén-dioxidját ejtené csapdába, majd a por és más anyagok kiszűrése után kinyerné belőle az oxigént. Sőt, esetleg a légkörbe is juttatna abból, megvalósítva egy régi álmot, lehetőséget teremtve a Mars benépesítésére.

via News Discovery

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére