vasárnap , 2019. augusztus 25.
Legfrissebb hírünk:
Melyek a legfontosabb izmok az olimpiai győzelemhez?

Melyek a legfontosabb izmok az olimpiai győzelemhez?

A tél idén elmaradt, de volt helyette téli olimpia. Láttunk havat bőven a képernyőn át, de hóban sportolni nem nagyon volt módunk. Így legfeljebb fejben edzhettük azokat az izmainkat, amik meghatározzák, mennyire lehet valaki sikeres egy-egy téli sportban. Nézzük a legjellegzetesebb sportágakat, és a főszereplő izmokat.

Curling
felkar, hát, váll
A jég folyamatos és gyors sepregetéséhez a curlingesnek jó erős karizomra van szüksége. A görnyedt testtartást csak a hátizmok fitten tartásával lehet elviselni. Noha a curling könnyed mókának látszik, valójában nagyon is megerőltető sport, amely kiváló kondíciót kíván.

Alpesisí
csípő, láb, comb, vádli

A lesiklás az alsótest izomcsoportjait veszi igénybe, mint a külső és belső csípőizmok, négyfejű combizom, hajlító combizmok, háromfejű lábszárizom. Kell is a jól fejlett izomzat ahhoz, hogy a szélsebesen lefelé sikló sportoló ne essen el, megtartsa a nagyjából függőleges testhelyzetét. Az erős combizmok a fordulásokban is segítenek.

Snowboard
váll és törzs

Akárcsak a síelés, a snowboardozás is váltakozó dinamikájú mozgásforma, amely a jó egyensúlyérzék mellett kimagasló állóképességet is kíván az intenzív megterhelés elviselésére. A jó elstartolás fél győzelem, ide azonban karmunka is kell: a széles hátizom, a kar- és a vállizom ereje nélkül lehetetlen. A törzs izmainak fejlettsége az akrobatikus elemek megvalósítását szolgálja.
Sífutás: kar, törzs, alsó hátszakasz
Látszólag könnyebb a lesiklásnál, ám gyakorlói szerint a sífutás a világ egyik legmegterhelőbb sportja. Nemcsak erős láb kell hozzá, hanem a felsőtestnek éppoly edzettnek kell lennie. Fejlett karizom híján ugyanis nem tudna a sífutó kellő erőt kifejteni ahhoz, hogy a bottal előretolja magát. Ehhez nemcsak kidolgozott tricepsz kell, hanem hasizom és mély hátizom is. Szezonon kívül futással és kerékpározással lehet a lábizmokat formában tartani.

Bob
láb

A rajtnál még álló helyzetű bob rövid szakaszon 120 kilométeres sebességűre gyorsulhat, amihez elengedhetetlen, hogy az elején jól belökjék a bobosok. Ehhez viszont kiemelkedő lábmunka, magyarán gyorsaság kell, nem véletlen, hogy e sportágban jó pár kiöregedett sprinter atléta landolt már. A lábakat kitörésekkel, guggolással, ugrásokkal lehet edzeni. Az erős felsőtest nem szempont, sőt, hátrány, mivel a széles törzs megnöveli a sportoló légellenállását, tehát lelassítja. A bobosok termetesebbek, mint más téli sportolók, de kell is a tömeg a bob belökéséhez.

Szánkó
nyak és felsőtest

Ennél a sportágnál minden ezredmásodperc számít, és a sebességbe nagymértékben beleszámít, milyen erővel képes ellökni magát a startállásból a sportoló. A bobosokkal ellentétben a szánkósok ülő helyzetből rajtolnak, tehát csak a felsőtestük erejére hagyatkozhatnak. Edzés során rengeteg húzódzkodást, fekvenyomást, súlyemelést végeznek, utóbbinál gyakran csak csípőig emelik meg a súlyokat. A nyakizmok edzéséhez súlyt rögzítenek a homlokra, és így végeznek nyakhajlító gyakorlatokat.

Jégtánc
has és hát

Az a sok ugrás és forgás tökéletes egyensúlyérzéket és egyenes tartást, tehát fejlett törzsizomzatot kíván. Az ugrás közbeni félrecsúszást azok tudják a legjobban korrigálni, akiknek a legerősebb a has- és hátizma. Gumiszalaggal lehet edzeni a ferde hasizmokat.

Gyorskorcsolya
láb és fenék
Ide kőkemény farizmok kellenek, hogy legyen ereje a sportolónak előrelöknie magát még a szűken vett kanyarban is. A gyorskorcsolya lényegében ugyanazokat az izmokat veszi igénybe, mint a kerékpározás, ami nyaranta remek kiegészítő sport, ráadásul nem is terheli annyira az ízületeket.

Jéghoki
comb és ágyék

Gyors siklástól kezdve a hirtelen megálláson keresztül a korong elütéséig számos mozgásformát ötvöz a jéghoki, amely valóban az egész testet megmozgatja, minden izmot igénybe vesz. Különösen nagy terhelés éri a combközelítő izmot, a hajlító és a négyfejű combizmot, valamint az ágyéki izmot, mivel ezekre hat leginkább a gyors korcsolyázó mozgás, a fékezés és a hirtelen irányváltás. Sok kitöréssel, ugrással lehet edzeni ezeket az izmokat, de ugyanilyen fontos a rengeteg fekvenyomás is.

via Business Insider

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére