vasárnap , 2019. augusztus 25.
Legfrissebb hírünk:
Már készül a kosztaszító póló

Már készül a kosztaszító póló


A kért húszezer dollár helyett háromszázezret dobtak össze villámgyorsan a Kickstarter online adománygűjtő oldalon annak a kaliforniai diáknak, aki egy nanotechnológiás kelméből készült pólón dolgozik.

A parányi szilíciumgömbökkel borított textil felületéről ugyanúgy lepereg a ráömlött szennyeződés: nemhogy a kóla, a sör, a tinta vagy a vörösbor, de még a mustár és a ketchup sem hagy rajta foltot.

A poliészter kelme szálaihoz ugyanis milliárdnyi mikroszkopikus méretű szilícium-dioxid szemcse tapad, amelyek meggátolják, hogy a foltot okozó anyag részecskéi megtapadjanak a textilszálakon. Ehelyett maguk is gömbbé alakulva leperegnek a felületről. A kelmét feltaláló húszéves San Francisco-i diák, Aamir Patel először spray formában kísérletezett az impregnálószerrel, ám az csak egy mosást bírt.

Ezután lépett tovább a fejlesztésben, és olyan módszert keresett, amivel a szilikátgömböket tartósan rögzíteni tudná a textilszálakhoz. Így fejlesztette ki azt a nanotechnológiás megkötési módot, amely kosztaszítóvá teszi az anyagot. Ez már bátran mosható, bár a feltaláló szerint öblítőt nem szabad hozzáadni, mert attól elveszíti különleges képességét. Vasalni és vegyszerekkel tisztítani sem szabad, viszont hetente legalább egyszer érdemes betenni a szárítógépbe alacsony hőmérsékleten.

Patel elsőként pólót gyártana az újfajta textilből, és máris óriási az érdeklődés a termék iránt, amely a feltaláló ígérete szerint májustól lesz kapható, egyelőre csak fekete és fehér színben 40 dolláros (nagyjából 9400 forintos) áron. Arról nem szól a fáma, hogy a kosztaszító póló hogyan kezeli az izzadságszagot – márpedig egy műszálas felsőben ez könnyen összejöhet…

via Kickstarter

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére