vasárnap , 2019. augusztus 25.
Legfrissebb hírünk:
Lakást venni olcsó Budapesten

Lakást venni olcsó Budapesten

Európai összehasonlításban Budapest az egyik legolcsóbb város – már ami az átlagos négyzetméterenkénti lakásárakat illeti, olvasható az Otthon Centrum friss felmérésében.

Az összehasonlításba az átlagos, két felnőtt-két gyerek megoszlású családra jutó havi nettó átlagkereseteket is bevonva a magyar főváros már a középmezőnybe kerül, hiszen egy szokásos fizetésű magyar családnak 6,5 évet kell “dolgoznia” egy, a felmérésben sztenderdnek tekintett, 60 négyzetméteres budapesti, belvárosi lakás megvásárlásához. Az összehasonlítás természetesen csak elméleti, hiszen a teljes jövedelmet nem lehet mind a lakásvásárlásra félretenni, de a különbségeket szemléletesen érzékelteti.

lakasarak

Berlinben egy átlagos fizetésű német négytagú családnak ugyanekkora lakás megvásárlásáért csak fele ennyit kell dolgoznia. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy német viszonylatban Berlin nem számít drágának, hiszen egy müncheni átlaglakás megvásárlása már 7,5 évnyi keresetet kíván meg. A relatív lakásársorrendben Ljublana, Dublin és a bécsi külső kerületek is megelőzik Budapestet. Nyugati szomszédunknál szembeötlő a különbség a belső kerületek és a peremkerületek átlagos lakásárai között. A bécsi belváros drágasága kimagasló a hazai átlagkeresetek fényében, csak Párizs belső kerületei, és némi meglepetésre Bukarest belső kerületei előzik meg. A romániai főváros relatív drágaságában az alacsony átlagkereset is szerepet játszik, mivel abszolút értelemben csak 100 euróval magasabbak az átlagos négyzetméterárak.

A lakásárak közötti különbség mellett a hitelek havi törlesztőrészletei is érdekes képet mutatnak. A felmérésben az Európai Központi Bank által közölt, euró alapú, háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek átlagos költségeit használták fel a példában szereplő átlag lakás megvásárlásához igényelt hitel a törlesztő részletének kiszámolásához. A budapesti lakások esetén a forint alapú hitel törlesztő részletét vették figyelembe, amelyet az aktuális árfolyamon váltottak át az összehasonlíthatóság kedvéért. Kiderült, hogy bár abszolút értékben a budapesti lakás törlesztő észlelte Európában az egyik legalacsonyabb, a magas hitelköltség-mutató miatt az átlagos nettó fizetésre vetítve ez az egyik legmagasabb az összehasonlításban, 40 százalék körüli.

via Otthon Centrum

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére