vasárnap , 2019. augusztus 25.
Legfrissebb hírünk:
Nemsokára széppé alakíthatjuk a rossz emlékeket

Nemsokára széppé alakíthatjuk a rossz emlékeket

Kínos találkozásban volt része, amit szeretne mielőbb elfelejteni? Megnyugodhat, közel a nap, amikor képesek leszünk felülírni a kellemetlen emlékképeket.

A memória manipulációnak nevezett eljárásban egyenesen a számítógépről töltjük majd le azokat a fantáziavideókat, amelyekkel cserélni fogjuk az agyunkban őrzött ciki jeleneteket.

A módszert egereken már sikeresen kipróbálták a Massachusettsi Műszaki Főiskola (MIT) Riken intézetének idegélettan kutatói. A rágcsálókba azt a fájdalmas emléket ültették be, hogy egy bizonyos helyszínen gyenge áramütés érte őket – ez stimmelt is, de a valóságban az esemény egy teljesen más helyszínen történt. A kutatók még nem voltak képesek teljesen új emlékeket előállítani az egerek agyában, de azt már elérték, hogy a meglévő emlékek “előjelét” megváltoztatták, például kellemetlenről kellemesre.

Tehát lényegében két meglévő emlékkép között alakítottak ki új kapcsolatot: egy semleges emlékhez rendeltek hozzá egy fájdalmasat. Nem hangzik túl jelentős kísérletnek, és valószínűleg az egerek sem élvezték, mégis óriási előrelépést jelent tudományos szempontból: egy nap talán arra is képesek lesznek az orvosok, hogy a poszttraumás stresszben szenvedő betegek rettenetes vízióit enyhítse vagy eltüntesse.

A téma egyébként évtizedek óta foglalkoztatja a hollywoodi forgatókönyvírókat is. A Total Recall (Az emlékmás) című filmtől kezdve a Mátrixon keresztül az Egy makulátlan elme örök ragyogása című alkotásig számos filmben jelent már meg az emlékezethamisítás vagy manipuláció kérdésköre. A valóságban sincs már távol az ilyesmi, csak egyelőre kicsit félelmetesen hangzik.

via Riken

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére