vasárnap , 2019. április 21.
Legfrissebb hírünk:
Téli olimpiára a kosárlabdával!

Téli olimpiára a kosárlabdával!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint csak olyan sportág szerepelhet a téli olimpián, amelynek űzéséhez hó vagy jég kell. Így aztán át kéne írni a szabálykönyvet, ha valaki mégis másképp szeretné. Igaz, a szabályok nincsenek kőbe vésve, viszont tény, hogy sok minden szól a változtatás mellett és ellen is.

A legfontosabb kérdés: több pénzt hozna-e a kosárlabda télen? A téli olimpia eltörpül a nyári játékok mellett: ott több a sportág, az atléta, az ország, a tévénéző, a szponzorálási lehetőség, minden. Az biztos, hogy a nyári olimpia műsorrendjén mindenképpen akarnak változtatni, és nem a növelés irányába. Ennek jelen volt, amikor a birkózást ki akarták dobni a 2020-as olimpia műsoráról, és végül a nemzetközi tiltakozás hatására úgy maradhatott bent, hogy a fallabda, illetve baseball/softball sportágaknak kellett menniük.

Mindeközben a téli olimpia szépen fejlődik, Szocsiban is 14 új programmal jelentkeztek. Immár 88 ország sportolói vettek részt az eseményen, ami rekordot jelentett a téli olimpiák történetében – igaz, a 2012-es londoni nyári játékokon 205 nemzet sportolói mérkőztek meg. A nyári olimpián már nincs helye a baseballnak, a téli olimpián örömmel fogadták a szinkron szlalom snowboardozást. Tehát a kosárlabda átcsoportosítása lényegében helyet szabadítana föl a zsúfolt nyári játékok műsorrendjében.

Nagy dilemma, hogy milyen következményekkel járna a kosárlabda téli sporttá való nyilvánítása. Mivel vélhetően megnőne a téli olimpia nézettsége, az kedvezően visszahatna a szponzorok és reklámozók pénzköltési hajlandóságára. Továbbá a kosárlabda sztárjainak részvétele az esemény nimbuszát is emelné. Ők viszont nem hiányoznának feltűnő mértékben a nyári olimpia műsoráról.

Következhet a többi teremsport, például tollaslabda, asztalitenisz, birkózás, boksz, dzsúdó, taekvando, vívás és a kézilabda is. Persze ne szaladjunk ennyire előre. Főleg, hogy a kosárlabda körül is nagy a bizonytalanság. Például, hogy az időzítés miatt a téli olimpián részt vevő sportolók egy esetleges lesérülés miatt nem vehetnek részt a két hónappal később kezdődő rájátszásokban. Az NBA sem örülne, hogy szezon közepén a játékosok mással vannak elfoglalva, és a játékosok is tiltakozhatnak a túlterhelés ellen.

via Huffnington Post

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére