vasárnap , 2019. április 21.
Legfrissebb hírünk:
Miért nincs szükség irodára?

Miért nincs szükség irodára?

A mobiltelefon és internet világában nem nehéz belátni, hogy valóságos nyűggé vált bejárni egy munkahelyre. Minek is?

Persze, vannak olyan cégek, amelyek saját óvodával vagy állandóan elérhető üzemorvossal, esetleg saját edzőteremmel kedveskednek a dolgozóknak, de igazság szerint ez mind felesleges: egyes felmérések szerint ha az alkalmazottak hatvan méter távolságra kerülnek egymástól, akár a Holdon is lehetnének, mert nullára csökken köztük a kommunikáció és az együttműködés – márpedig hatvan méteres távolság lehet egy nagyobb egylégterű irodában is.

Nem arról szól ez a cikk, hogy a szemtől szembe zajló emberi interakció halott, hanem hogy a cégeknek a munkavállalókra kellene bízniuk, hogyan szeretnének dolgozni, és ehhez flexibilis munkaidőt kell biztosítaniuk. Bizonyos cégek már ráálltak erre, és ideiglenes tárgyalókat alakítanak ki az értekezleteket rugalmasan egymás közt megszervező “külsős’ kollégák számára. Tudomásul kell venni: a szemtől szembe zajló interakción túl számtalan kommunikációs forma létezik.

A 2013-as Regus Globális Gazdasági Indikátor felmérésben 90 ország 26 ezer cégvezetőjét kérdezték ki: kiderült, hogy 48 százalékuk akár a munkahét felét is távmunkában végzi. Akkor a beosztottaknak minek kell bejárniuk? Nézzünk néhány gondolatot, hogy miért pazarlás az irodamentes munkavégzés.

Internettel minden lehetséges

A legtöbb embernek olyan a munkája, hogy lényegében otthonról is végezhetné, ha volna megfelelő internetkapcsolata. Azzal ugyanis bárkit és bármilyen informácitó utol lehet érni. De tarthatunk virtuális konferenciát, oktatást, bármit, amire a követőinknek szükségük lehet.

Újgenerációs munkavállalók

A kilencvenes években születettek nemsokára diplomás álláskeresők lesznek. A Google-ön, Twitteren és Facebookon felnőtt generáció alapkésztetése, hogy mindent dokumentáljon és megosszon. Szabadon csaponganak munkaidőben is, tehetségük révén elképzelhető, hogy a cégek fognak hozzájuk alkalmazkodni, és nem fordítva.

Vonzóbb munkahely

Egy amerikai felmérés szerint a munkavállalók 90 százaléka szerint ha egy cég rugalmas munkaidőt kínál, az nagyon felértékeli az adott vállalat színvonalát a munkakeresők körében.


Időmegtakarítás

Csak Amerikában hatszázezer olyan munkavállaló van, aki naponta kétszer 90 percet és legalább 80 kilométert utazik a munkahelyére és onnan haza. A dugókban való állással irtózatos pénzeket pazarolunk el, egyebek közt az egyre drágább energiábóll.

Nő a produktivitás

A Global Workplace Analytics szerint évente akár 600 milliárd dollár kárt is okozhat, ha egy munkahelyen a dolgozó nem képes összpontosítani a munkájára. Otthon viszon nem zavarja senki, jobban is megy a munka.

Javuló életminőség
Egy svéd kutatás szerint ha a házaspár egyik tagja naponta több mint 45 percet utazik, akkor 40 százalék a valószínűsége annak, hogy elválnak. A munkahelyi stressz ugyanis csak tetézi az utazásból fakadó stresszt. Ha az autóban utazással töltött időt ezek az emberek a családjukra tudnák fordítani, akkor sokkal boldogabbak lennének.

Újfajta munkavégző helyek

Az utóbbi időben szaporodnak az olyan alkalmi irodák, amelyekben igény szerint lehet íróasztalt és hozzá infrastruktúrát (fax, fénymásoló, tárgyaló, konyha) bérelni. Ezek az instant irodák lehetnek korábbi internetkávézókban, de nagyobb cégek kihasználatlan helyiségeiben is.

via Forbes.com

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére