vasárnap , 2019. augusztus 18.
Legfrissebb hírünk:
Mozifilmek adományból

Mozifilmek adományból

A minap bemutatott Veronica Mars mozifilm ugyan Amerikában csak kétmillió dolláros bevételre tett szert, mégis mérföldkő a mozi történelmében: ez az első online adományokból finanszírozott film.

Ám még ha a hatmillió dollárból forgatott film hasznot is képes elérni (a DVD-forgalmazásból ez valószínű), az a 91 585 személy, aki adományával segítette a film elkészültét, egy árva fityinget sem fog viszontlátni.

Mondjuk nem is nagyon bánják. Ők ugyanis azok a keményvonalas rajongók, akik már három éve vártak arra, hogy kedvenc tévésorozatuk valamilyen módon folytatódjon. Ha nem a tévébem, akkor a moziban! Igen ám, de akármennyire is vehemensen követelték ezt, nem sikerült pénzt szerezniük a filmgyártásra. Mostantól ez megváltozik, mert a Junction Investment nevű cég arra szakosodott, hogy egy olyan weboldalt hozzanak létre, amelyen a ellenőrzött befektetők részvényeket vehetnek tervezett filmekhez profi filmes finanszírozóktól.

A független filmfinanszírozó cégek összeadhatják az adott film leforgatására szánt befektetéseiket, ami lehetővé teszi, hogy külsős befektetők is megjelenjenek a porondon. Ezek az új befektetők ráadásul ugyanolyan feltételekben bízhatnak, mint az elsődleges cégek. Magyarul, ha az elsődleges cégnek 5 százalék haszna lenne a film nettó bevételéből, akkor a másodlagos cégeknek iis ennyi jár – még ha ez dollárban kevesebbet is jelent, hiszen eltérős a két befekető által megreszkírozott összeg.

Mármint ha van bevétel. Merthogy az új konstrukció lényege, hogy a pénzügyi szereplők jóban-rosszban kitartanak egymás mellett. Ha veszteséget csinál a film, abból is, ha nyereséget, akkor abból is. Egyelőre nem tudni, mit hoz a Junction. A filmjeik alapjáraton is kevesebbe kerülnek, mint a konkurenciáé. Tehát könnyebb beszállni is a pénzes csapatba. Amúgy pedig sokak szerint egészen más oka van annak, hogy mind többen tesznek egy kis pénzt valamelyik tervezett új filmre. Mégpedig az, hogy Hollywoodban is szeretik az emberek a szerencsejátékokat. Nem a győzelem a fontosa, hogy nyeren a csapatuk / pártjuk, hanem a forgandó szerencsét szeretnék maguk felé irányítani.

via Forbes

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére