vasárnap , 2019. augusztus 18.
Legfrissebb hírünk:
Terjed a mobilfüggőség

Terjed a mobilfüggőség

Az átlagos mobilhasználó naponta 150-szer nézi meg készülékét – áll egy tavalyi kutatásban.

Mobilfüggőnek nevezi a szakirodalom azokat, akik a telefonjukra telepített alkalmazásokat naponta több mint 60-szor indítják el. Az Egyesült Államokban a 2014 márciusában mért adatok szerint az átlagos fogyasztó csupán tízszer kattint valamelyik alkalmazásra. Aki tehát függő, az hatszor ennyit matatja a telefonját.

Évről-évre nő a mobilfüggők száma, minden alkalmazás tekintetében. 2013 és 2014 között arányuk 123 százalékkal nőtt, az USA-ban idén márciusban már 176 millióra becsülték számukat, ami erős ugrás az egy évvel korábban becsült 79 millióhoz képest. De 55 százalékkal nőtt a Szuper felhasználók aránya, akik naponta 16-60 alkalommal néznek meg appokat, és 23 százalékkal az Átlagos felhasználók aránya, akik naponta 16 vagy kevesebb alkalommal teszik ugyanezt.

A mobilfüggők csoportjában zömmel tizenéveseket, egyetemi vagy főiskolai hallgatókat és középkorú szülőket találunk. 52 százalékuk nő, 48 százalékuk férfi, ez pont fordítva van, mint az átlagos mobilhasználók nemi arányai. A nyolc százalékos különbség csekélynek hangzik, de a 176 milliónyi függőből ez 15 millió érintett nőt jelent.

A 14 éven felüliek körében a 25-34-es korosztály nem tartozik a függőkhöz (és az 55 éven felüliek), rajtuk kívül azonban majdnem minden életkorcsoport. Az átlagos mobilhasználók 22 százaléka tartozik a középkorúakhoz, de 28 százalékuk függőnek minősíthető. A mobilfüggő nők személyiségjegyei a következők: anya, gyereknevelés és oktatás, szerencsejátékos, sportrajongó (ebben a sorrendben). Férfiaknál pedig a következők: autómánia, gyereknevelés és oktatás, szerencsejátékos, katalógusból rendelő vásárló.

Ami a tizenéveseket illeti, nem lehet csodálkozni a függőségükön, hiszen ők mobiltelefonnal a kézben nőttek fel. Életükhöz pici koruk óta hozzátartozik a készülék, nemcsak hogy hozzá vannak szokva, hanem el is várják, hogy a mobiltelefonjuk a legkülönfélébb feladatokat képes legyen végrehajtani. Inkább az a meglepő, hogy a középkorúak 40 százaléknyian vannak, ami alig marad el a tizenévesek 49 százalékától. Feltehetően a középkorúak mobileszközeit (okostelefon, táblagép) a velük közös háztartásban élő tizenévesek is használják, hiszen a középkorúakra az jellemző, hogy házasok, két gyerekkel, két mobiltelefonnal és egy táblaképpel, továbbá mindhárom eszközt az egész család használja oktatási, szórakozási és más köznapi célokra.

via Flurry

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére