vasárnap , 2019. augusztus 18.
Legfrissebb hírünk:
Mitől pörög fel egy városban a startupok száma?

Mitől pörög fel egy városban a startupok száma?

Ez az az a kérdés, amelynek megválaszolásáért milliókat, ha nem milliárdokat fizetne bármely városvezetés: hogyan lehetne odacsábítani minél több tech-céget, amelyek aztán majd jól beindítják a gazdaságot?

Néhány város tudja a titkot, például Tel Aviv, amely Izrael második legnagyobb városa, a Földközi-tenger partján fekszik, tehát kellemes és könnyen elérhető környezetben.

A Bloomberg helyi irodájába szervezett beszélgetésen sorra vették, milyen szempontoknak köszönheti Tel Aviv a startup világban elért sikereit. Kiderült, hogy még ha egy város híján is van egy bizonyos pillanatban a megfelelő infrastruktúrának, a megfelelő szabályozásokkal, a kellő szándékkal és a helyes motivációval képes lehet tömegesen bevonzani az új cégeket.

Minden városnak egyedi megoldásokat kell kidolgoznia, nincs egységes recept erre. Bizonyos összetevők persze univerzálisak, és a ráfordított időt sem lehet megtakarítani. A városoknak vonzóvá kell válniuk a kreatív réteg szemében, hogy ott akarjanak élni – ehhez olyan tényezők szükségesek, mint például az éjszakai biztonságos közlekedés, akár gyalog is. Természetesen a műszaki háttér is fontos, mint például a ingyenes wifi. Ez utóbbi olyan már, mint a víz és az áram.

Az új cégek és alkalmazottaik számára döntő tényezőt jelentenek a megélhetési, illetve irodafenntartási költségek, de ha megnézzük a mai startup-mágnes városokat, azt látjuk, hogy egyik sem az olcsók közé tartozik: San Francisco, Tel Aviv, London. A cégvezetők más szempontokat is figyelembe vesznek a céghely kiválasztásához, mint amilyen a befektetők és a szellemi utánpótlás közelsége.

Ha van a városban egy jó egyetem, máris megnő a startupok megjelenésének esélye. A diákok friss ötleteket hoznak, azokat pedig követi a kockázati tőke, az üzleti angyalok, azok a magánszemélyek, akik a saját vagyonukból fektetnek be, akár a crowfunding oldalalon. Egyre több munkatárs csatlakozik a kezdeti startup-maghoz, márpedig nekik lakniuk is kell valahol, és az irodát is bővíteni kell — új lakásokra, irodákra van szükség, ami életet lehet az ingatlanpiacba, a vendéglátásba, kiskereskedelembe. A bővülő cégek egyre több adót fizetnek, ami jó a városnak, új beruházásokba kezdhet. Beindul egy serkentő jellegő körforgás.

Még ha meg is vannak a szükséges összetevők (egyetem, tőke, angyalok), akkor sem fog beindulni a folyamat megfelelő életminőség nélkül. Nem elég az induló vállalkozásoknak adókedvezményeket adni, vagy csökkenteni a rezsiköltségeket. A városvezetésnek biztosítania kell mindazt, ami egy kezdő vállalkozónak szüksége van: az ingyenes wifi mellett például olyan rendszeres rendezvényeket, ahol a kapcsolati tőkét lehet bővíteni.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére