vasárnap , 2019. július 21.
Legfrissebb hírünk:
Másképp hat a stressz a férfiakra és nőkre

Másképp hat a stressz a férfiakra és nőkre

A felnőttek közel felének egészségét az kezdi ki, hogy túl sok stressznek vannak kitéve. Még vonzó kinézetünket is elveszíthetjük tőle. Egy ausztrál egyetem kutatói szerint bár a férfiak és nők átlagos stressz-szintje nagyjából azonos, a folyamatos feszültség eltérő élettani hatásokkal bír a két nem képviselőire.

A nőket egy stresszhelyzet a többségében inkább gondozó és támogató cselekvésre ösztönzi, míg a férfiakat harcra vagy megfutamodásra. A Prince Henry Intézet kutatói szerint az eltérő viselkedésekért valószínűleg egy olyan gén felelős, amellyel csak a férfiak rendelkeznek.

• A felnőttkorúak 43 százaléka szenved a stressztől egészségügyi károsodást — szerencsére ennek zöme visszafordítható
• Minden orvosi vizit 75-90 százalékát olyan panaszok okozzák, amelyek stresszből erednek
• A stressz egy sor betegséget okozhat, a fejfájástól a magas vérnyomáson és a szívbetegségen át a cukorbetegségig, bőrbetegségekig, asztmáig, de ide sorolhat egyes ízületi gyulladás, depresszió és szorongás is.
• Csak az Egyesült Államokban évente 300 milliárd dollár kiesést okoz a stressz, mármint a munkavállalók betegállománya miatt.
• A krónikus, kezeletlen stressz 50 százalékkal emeli az élet során valamely érzelmi zavar kialakulásának kockázatát

Amerikai kutatók szerint a stressz olyan pánikmódba kapcsolja az emberi szervezetet, amelynek során minden energia az izmokba áramlik, a tesztoszteron hormon hatására azonban az immunrendszer és más életfunkciók működése háttérbe szorul. A gyakori stresszhelyzetek kialakulása ezért jelentősen megviseli a szervezetet.

Az Aberdeen Egyetem kísérletének eredményei szerint a nők vonzóbbnak találják azokat a férfiakat, akik tesztoszteronszintje magas, stresszhormonjaiké viszont alacsony. Előbbi az immunrendszer erősségét és az arc vonzóságát is befolyásolja: minél magasabb a stresszhormon szintje, annál kevésbé találják vonzónak a férfiakat. Ha valakit folyamatosan stressznek tesznek ki, az jelentősen növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát – jobban, mint a magas koleszterinszint vagy a vérnyomás.

Emellett a folyamatos feszültség a férfiak spermiumának minőségét és annak számát is rontja – derül ki állatkísérletekből, ráadásul az egerekkel folytatott kísérletek nyomán a prosztatarák kialakulását is gyorsítja a krónikus stressz. A stressznek kitett férfiak egy olasz kísérlet szerint kisebb mennyiségű nemzőanyagot ejakulálnak, illetve annak spermiumkoncentrációja is alacsonyabb, mint a nyugalmi helyzetben lévőké. Az erekciós zavarok tíz-húsz százaléka is stresszel, idegességgel és depresszióval hozható összefüggésbe, mert ilyenkor a szervezet alapműködésének fenntartásáért, így az emésztésért és kiválasztásért is felelős paraszimpatikus idegrendszer működése nem megfelelő.

A Dél-kaliforniai Egyetem vizsgálatai szerint az akut stressznek kitett férfiak esetében az agynak az a területe, amely a másokkal való együttérzésért felelős, kisebb aktivitást mutat a nyugalmi állapotban lévőkénél: az arckifejezések jelentésére való reagálási képesség csökken. Nők esetében a feszültség pont ellentétes hatású. A férfiak feszültség hatására többségükben inkább magányukba húzódnak vissza, míg a nők inkább valamilyen érzelmi támogatást keresnek. Mindkét nem esetében jelentős stresszcsökkentő hatású a jóga, a futás, a meditáció vagy a légzőgyakorlatok.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére