vasárnap , 2019. április 21.
Legfrissebb hírünk:
Így fog megváltozni a munkahelyünk

Így fog megváltozni a munkahelyünk

Nem lesz tilos a közösségi médián lógni munkaidőben, nem kell egymásnak mindenféle fájlokat küldözni, és nem csak az íróasztal mellől lehet majd dolgozni. Kecsegtetően hangzik? A Forbes amerikai üzleti lap összegyűjtötte azokat a trendeket, amelyek a jövő munkahelyeit jellemezni fogják.

A legjelentősebb változás a közös munkát és a kollégákkal való együttműködést érinti. A Facebookon, Twitteren vagy akár a Foursquare-en alkalmazott megoldásokból már most egy sor üzleti célra szánt szociális háló nőtte ki magát: például a Jive, a Yammer vagy a Chatter. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a jövő munkahelyéről eltűnnek a fapados, nem felhasználóbarát szoftverek, és a privát életben is használthoz hasonló, könnyen kezelhető felületek terjednek el.

Ezek a vállalati közösségi hálók lehetővé teszik, hogy akár adott feladatok teljesítéséhez létrejöjjenek virtuális csoportok, amelyek tagjai hatékonyan össze tudnak dolgozni anélkül, hogy ehhez össze kellene költözniük egy irodába. Még csak egy országban sem kell tartózkodniuk. Bár senki nem ott ül, a rendszerek mégis áttekinthetővé teszik a munkát, az ötletek megosztását, és a megfelelő emberek felkutatását a vállalati hierarchiában. Ez utóbbi igazából meg is szűnik, hiszen egy rendes közösségi hálózatban bárki kapcsolatba léphet bárkivel, akár a legfelsőbb szintű vezetővel is.

Az új hálózatok elterjedésével az sem lesz többé lényeges, hogy az adott dolgozó egyáltalán hol tartózkodik, otthonról dolgozik, vagy mondjuk kiküldtésről jelentkezik be: mindenhez ugyanúgy hozzáfér, mintha bent ülne egy íróasztal mögött. Nem is kell majd feltétlenül számítógépről dolgozni, erre alkalmas lesz a táblagép és az okostelefon is.

Nem igényel túl nagy beruházást ezeknek a közösségi megoldásoknak a bevezetése a cégek részéről, ezek többsége ugyanis felhőalapú, havidíjas, vagy hasonló konstrukcióban előfizethető szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség hardverbeszerzésre és a beszerzés megpályáztatására sem, minden újítás hamar bevezethető.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a Forbes szerint azt, hogy 2020-ban már az amerikai munkaerőpiac felét a Facebook-generáció tagjai alkotják majd. Ők már teljesen természetesnek veszik azt, hogy bármilyen információ egyszerűen megosztható, eleve közösségi oldalakon tartják egymással a kapcsolatot, ezért nem akarnak másképp cselekedni majd a munkahelyükön sem. A manapság elterjedt vállalati informatikai megoldások többségével ők még nagyon nem lennének elégedettek.

via Forbes

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére