vasárnap , 2019. július 21.
Legfrissebb hírünk:
Tovább tartanak és hatékonyabbak az önhűtős napelemek

Tovább tartanak és hatékonyabbak az önhűtős napelemek

A Stanford Egyetem kutatói olyan újfajta anyagot fejlesztettek ki, amelyek révén a napelemek saját magukat képesek lehűteni, így nincs szükség egyéb hűtő, vagy ventillációs berendezésekre — amelyek áramigényesek lehetnek.

Ráadásul ez az anyag az energiakiadást és a napelemek élettartamát is növeli.
A napelemek 54 fokos hőmérsékletre, vagy akár magasabbra felmelegedhetnek, amely csökkenti hatékonyságukat és az élettartamukat is. Az egyetem tudósai viszont kidolgozták a passzív hűtési technológia elvét, amely ezeket a problémákat megoldja. Eredményeik publikálásakor azt magyarázták, hogy ha egy speciális módon rétegezett szilícium-dioxid üveget helyeznek a napelemek tetejére, akkor utóbbiak nemcsak elkerülik a felesleges túlmelegedést, hanem még le is hűlnek — mindenféle külső beavatkozás nélkül.

A bevonatot lényegében parányi piramis- és kúp alakú elemek képezik, amelyeket egy rendkívül vékony szilícium-dioxid üvegrétegre helyeznek. A védőréteg visszaveri a napelemekről a felesleges hőt infravörös sugárzás formájában. A szilícium-dioxid réteg a látható fényt nem töri meg, de akár azt is pontosan ki lehet alakítani, hogy milyen módon és mennyire szűrje meg a fényt a meghatározott hullámhosszokon.

„Ha elég pontosan dolgozzuk ki a szilícium-dioxid réteget, akkor az nemhogy csökkentené a napelem hatékonyságát, hanem pont növeli a sugárzást egy előre meghatározott termikus hullámhosszon, így a napelemet sokkal hatékonyabban tudja hűteni.” – tette hozzá Shanhui Fan, a Stanford kutatómérnöke.

Munkatársaival többféle formájú és méretű kúpokat, illetve piramisokat teszteltek a szilícium-dioxid üvegrétegre helyezve, és az eredményeket összevetették azzal, amikor pusztán csak az üveget használták fel. Így voltak képesek finomhangolni a megfelelő formákat, hogy megtaláljak a lehető legjobb mintázatot. A vizsgálatok során többször bebizonyosodott, hogy a bevonatos réteg sokkal hatékonyabb, mint ha csak egyszerűen szilícium-dioxid üveget használnának.

viaonhutonapelem Treehugger

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére