vasárnap , 2019. április 21.
Legfrissebb hírünk:
5 jele annak, hogy saját maga áll a sikere útjában

5 jele annak, hogy saját maga áll a sikere útjában

Nagyon sokan követik el újra és újra ugyanazt a hibát, amelyet egyébként könnyen azonosítani lehet, ám ha nem foglalkoznak vele időben, a siker és kudarc közötti különbséget jelentheti. Olyan tehát, mint egy elhatalmasodó betegség, amelynek nem keressük a gyógymódját. Valóban öt jele van annak, hogy tulajdonképpen egyetlen személy áll útjában a sikerének: saját maga. Szerencsére megoldások is léteznek ezekre.

1. Képtelen befejezni egy feladatot, mielőtt belefogna egy másikba

Néhány vállalkozó egyszerűen képtelen befejezni a feladatait. Még csak nem is konkrét okokhoz köthetően. Teljesen mindegy, hogy mennyi idejük van, vagy mennyi erőforrás áll a rendelkezésükre – nem tudnak arra koncentrálni, hogy elintézzék a feladataikat. Talán attól tartanak, hogy a végső termék nem elég jó és később majd nem tudják megváltoztatni.
Seth Godin írta a Sarokkő: Ön tényleg feltétlen szükséges? című könyvében: “Valamely folyamat elkezdésének egyetlen értelme van: az, hogy be is fejezzük. Bár a legtöbb projektnek tulajdonképpen soha nincs ‘vége’, de akkor is be kell fejezni.” 
Aki nem tudja tartani a határidőket és mindig késik, saját magát is lejáratja – önmaga előtt is. Ahogy mondani szokták: ha a 80 százalék már megvan, az épp elég jó, mert lejárt a határidő: ideje befejezni a munkát.

2. Maga végez mindent
A sikertelen vállalkozók mindent maguk akarnak csinálni. Nem hisznek abban, hogy más is ugyanolyan jól el tudja végezni a munkát, mint ők maguk. Még ha esetleges ebben igazuk is van – ami azért erősen kétséges, hiszen senki sem tökéletes mindenben –, ez fenntarthatatlan üzleti filozófia. Meg kell tanulniuk bízni másokban.

3. Mindig igaza van

Épp ez az egyik legnagyobb tévedése. El kell ismernünk a hibáinkat és tanulni belőlük. Ha nem ismerjük el őket, azzal pont a tanulási fázist hagyjuk ki. A hibák a sikerhez vezető út alappillérei.

4. Folyton kérdez, de nem figyel a válaszra

Mindenkinek van ilyen ember az ismeretségi körében — hacsak nem maga az. Bár kikéri más véleményét, de a válasz már nem is érdekli, hacsak nem egyezik azzal, amit addig is hitt. Ez egyébként egészen elképesztő: az ilyen személyiségek olyan munkatársakkal veszik magukat körül, akik mindig egyetértenek velük. Ez kimondottan árt az üzletnek, gátolja a kreativitást is. Sokkal jobb döntéseket hoz, ha megválik a makacskodásától, mérlegeli mások véleményét, és megpróbálja meg is érteni azokat.

5. Mindig kifogásokat gördít a haladás útjába

Az időpont most nem megfelelő. A gazdaság gyenge. Nincs elég tőkéje. Bármi is legyen a vélt, vagy valós ok, mindig fog találni egyet, hogy ne lépjen. Pedig ezt nem halogathatja. Készítsen lehetséges forgatókönyveket saját magának, legyen rugalmas és bátor. Vállalni kell a veszélyt. Minden vállalkozó elkövet hibákat. Ám minél szerényebb és figyelmesebb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy sikeressé válik.

via SA Business Index

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére