vasárnap , 2019. július 21.
Legfrissebb hírünk:
A Google tőkealapja európai startupokat finanszírozna

A Google tőkealapja európai startupokat finanszírozna

Százmillió dollárral támogatja a feltörekvő európai technológiai cégeket a Google, ezáltal olyan újfajta kockázati tőkét fektet be, amely Európában mindig is hiánycikk volt. Az európai startupok ezen felül az amerikai óriás technológiai és céges hálózatába is betekintést nyerhetnek.

De ez miért éri meg a Google-nek? Természetesen jön is pénz a megfelelő befektetésekből, de az online gigásznak egyelőre nem sürgős, hogy még több bevételt termeljen. Sokkal fontosabb számára, hogy olyan új technológiai fejlesztésekről értesüljön, amelyek vagy erősíthetik, vagy éppenséggel gyengíthetik a piaci pozícióját. Csak az elmúlt évben a Google olyan vállalatokat vásárolt fel, mint a DeepMind (mesterséges intelligencia), a Nest (háztartási intelligens technológiák), a Skybox (műholdas technológia). A Nest a Google tőkealap egyik alappillére volt 2011-ben.

Mire számíthatunk? A Google az európai tőkealapok befektetői közül elég késői belépő. Az olyan befektetők, mint az Intel Capital – az amerikai processzorpiac nagy tőkealapi szereplője – már jó pár éve részt vett ebben a befektetői szegmensben, oly módon, hogy a tényleges befektetéseit vegyítette kisebb nagyobb részesedésekkel, vagy akár teljes tulajdonjog megszerzésével az érdekesebb fejlesztésekben.

Az évek során az Intel radikális technológiai újításokba invesztált, amelyek nem feltétlen állnak szoros kapcsolatban az alapszintű üzleti érdekeltségével (mint például a Metaboli videojáték-szolgáltatás) miközben persze a befektetéseinek nagy része közelebb áll a jelenlegi technológiai igényeihez. Az Intel befektetései emellett információgyűjtésre is szolgálnak az Intel pénzügyi osztálya számára.
Ha a Google tőkealap Európában is ugyanazt a befektetői mintát követi, mint az USA-ban, akkor valószínű, hogy a jövőbeli befektetéseik is kapcsolatban lesznek a Google alapszintű üzleti modelljével. Persze még ha nyilvánvaló is, hogy a Google leginkább a saját üzleti érdekei mentén fektet be, akkor is jó hír ez az európai piac számára. Kifejezetten pozitívnak tekinthető Bill Maris, a Google tőkealap-főnökének azon kijelentése is, hogy az USA-ban a megszerzett cégek fejlődésének bármelyik fázisába invesztálnak, legyen akár korai, fejlesztési stádiumról, vagy akár már a késztermék előállításáról szó. Ha ezt a koncepciót Európában is megvalósítják, leghatékonyabban a befektetés a korai, start-up szakasznál segíthet, amikor sokkal nehezebb befektetőt találni.

Ez azért is fontos, mert a kockázati tőke megléte – vagy hiánya – képes leginkább befolyásolni a szárnyaikat bontogató high-tech cégek növekedési lehetőségeit. Általános szabály, hogy minél nagyobb a tőkebefektetés, annál bátrabban vállalnak rizikót ezek a cégek, ennek köszönhetően viszont felpörög az innováció is.

via The Conversation

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére