vasárnap , 2019. július 21.
Legfrissebb hírünk:
Nem vált be a munkahelyi alvószoba ötlete

Nem vált be a munkahelyi alvószoba ötlete

Múlt évben az AskforTask.com nevű startup cég olyan alvószobát hozott létre a központjában, amellyel szerette volna csökkenteni a gyakran heti hetven órát robotoló webfejlesztők fáradtságát.

Úgy tűnt, hogy ez a tökéletes megoldás egy olyan vállalkozás számára, amelyik gyorsan akarja átalakítani a webes megjelenését, ezért fontos számára, hogy fejlesztői kellőképpen fókuszálni tudjanak a munkára.
Sajnos az eleinte remeknek tűnő ötlet visszafelé sült el.

„Gyorsan rájöttünk, hogy az alvás épphogy kontra-produktív”, mesélte Nabeel Mushtaq, a 15-fős torontói cég alapítója és vezérigazgatója. A menedzsment negyedórás határt szabott a szunyálásnak, de sok munkatárs véletlenül tovább aludt, mesélte Mushtaq. Miután álmosan, bágyadtan ébredtek fel, sokan még több időt töltöttek el azzal, hogy kávézgattak, vagy megmosták az arcukat, hogy ismét munkaképesek legyenek. „Félórától kezdve akár másfél óráig is eltartott ez az ébredezés”, mondta Mushtaq.

Az alkalmazottak produktivitása is visszaesett. Hat hónappal az „alvásprogram” bevezetése után a csapat hatékonysága 30%-ra esett vissza.
A produktivitást kutató tudósok különféle tanulmányai azt mutatják, hogy a napközbeni mély alvás és relaxáció révén rengeteg energiát tud visszanyerni a szervezet, még a rettegett délutáni bágyadás alatt is. Éppen ezért sok vezető cég alvószobákat tart fent az alkalmazottjainak, és arra buzdítja őket, hogy délután nyugodtan pihenjenek egy kicsit. E cégek között van az Apple, a Nike és a Procter & Gamble is az USA-ban, illetve a HootSuite és az Intuit Kanadában. A Metronaps nevű New York-i cég alvókuckókat is gyárt, amelyek úgy néznek ki, mintha pihenőfotelek lennének egy sci-fi filmből — és olyan multiknak adott el belőlük, mint a Google, a Huffington Post és a Cisco Systems.

A menedzserek, akik számára fontos az alkalmazottak pozitív hozzáállása (irányukban is) igyekeznek népszerűsíteni az ilyen programokat. Azonban meglepő hátulütői is vannak a „new age” és pozitív programoknak – és nem csak az alvósoknak.

Az alvásnál ugye már ecseteltük, hogy nem mindenki tud visszatérni az előző energiaszintre. Viszont már régóta népszerűek a különféle játékok a munkahelyeken, mint például az asztali foci, vagy a pingpong, amely ugyan jó kis pihenő munka közben, viszont vannak olyan „elvetemült” munkatársak, akik annyira belelendülnek a játékba, hogy 15 perc után sem térnek vissza a munkájukhoz.

Az egész helyzetet kicsit úgy kell elképzelni, mint egy óvodát, ahol a főnökök az óvóbácsik és óvónénik, és délután úgy kell foglalkozniuk a beosztottakkal, mint az óvódásokkal, hogy eleget és megfelelő mértekben aludjanak és játsszanak.
Összességében nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt a tényleg szükséges pihenés, a rekreáció és a túlzások között, illetve nem egyszerű az alkalmazottakat arra rábírni, hogy ők maguk figyeljenek erre. Az sem jó, ha agyondolgozzák magukat és elmarad a délutáni pihenő, de az sem ideális, ha túlzásba esnek.

via BBC Capital

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére