kedd , 2019. március 26.
Legfrissebb hírünk:
Milyen lesz a jövő irodája?

Milyen lesz a jövő irodája?

Az Apple, a BBC és a Google az élen járnak azon cégek között, amelyek újfajta munkastílust érvényesítő irodai designt alkalmaznak.

2011-ben, halála előtti utolsó nyilvános előadásán Steve Jobs felvázolta a kaliforniai Cupertino városi tanács előtt az Apple új központjának terveit: 71 hektáros kampusz, hatalmas, O alakú épületekkel, amelyek 13 000 alkalmazottat képesek befogadni.
Jobs konkrétan azt állította, hogy „az Apple a világ legjobb irodai komplexumát építi”, hiszen a Norman Foster által tervezett, fánk alakú épületrendszer nemcsak látványos, hanem könnyű átjárhatóságának köszönhetően annak a lehetőségét is biztosítja, hogy az alkalmazottak jól együtt tudnak működni. Ez a koncepció a modern irodai komplexumok kialakítása során napjainkban már elsődleges szempontként merül fel.

Jobs egyébként már korábban is beleszólt az irodaépületek kialakításába: amikor még a Pixarnak dolgozott, akkor az új központjukhoz tervezett három épület helyett egy olyan központi átriumot húzatott fel, amelyben az alkalmazottak találkozhattak és interakciókba léphettek egymással. Egy ilyen térelem ösztönzi az együttműködést, ez pedig olyan trend, amelynek köszönhetően az új típusú munkahelyeken nemcsak az irodai íróasztalok elhelyezésére figyelnek, hanem az épületkomplexum megfelelő kialakítására is.

Simon Allford, az Allford Hall Monaghan Morris (AHMM) igazgatója azt meséli, amikor a karrierjét kezdte, az épületeket úgy tervezték, hogy a lifttől a dolgozók minél gyorsabban az íróasztalukhoz érjenek. Ma már nem ez a helyzet.
„Most már sokkal fontosabbnak és hasznosabbnak tartják az útvonalakat és azok kialakítását is. Az emberek különbözőképpen dolgoznak: sokan már nem csak az íróasztal előtt ülve tevékenykednek, így a munka számukra állandó aktivitást jelent. Jellemző rájuk , hogy akár ülnek, akár mozgásban vannak, mindig jár az agyuk.”

A London központjában lévő BBC új épületkomplexumában az amerikai vendéglők fülkeszerűen kialakított asztalaihoz hasonló egységek találhatóak. Itt a központi területeken a munkatársakat bármikor össze lehet verbuválni egy meetingre. Hasonló megoldást alkalmaznak a Királyi Építészeti Intézet (RIBA) londoni irodaközpontjában, ahol még egy „fórumot” is létrehoztak, hogy a különböző részlegek jól együtt tudjanak működni.

riba

A Kaliforniában található NVIDIA új központját egy számítógépes processzor rendszeréhez hasonlóan tervezték meg. A kapcsolódási pontokat úgy alakították ki, hogy az információáramlás ezeken keresztül jusson el a „chip” többi részéhez. Éppen ezért lépcsők helyett terebélyes platformokat helyeztek el, így a munkatársak ezeket is aktívan tudják használni – akár még értekezletekhez is. „Sokat tudnánk mesélni olyan véletlenszerű találkozásokról, amikor a kutatóink egymásba botlanak, és kreatív eszmecserébe bonyolódnak egy-egy hirtelen jött ötlet kapcsán” – meséli Stephen Hodder építész.