vasárnap , 2019. április 21.
Legfrissebb hírünk:
5 jel, hogy önt kihasználja a főnöke

5 jel, hogy önt kihasználja a főnöke

Senki sem szereti, ha kihasználják. Legtöbben ilyen helyzetben vagy visszaszólnak, vagy egyszerűen elmenekülnek a szituációból. Sajnos azonban ez nem ilyen egyszerű a munkahelyen. Ha úgy érzi, a főnöke visszaél pozíciójával, akkor nagyon valószínű, hogy tehetetlennek érzi magát vele szemben.

A főnök feladata, hogy kiossza a feladatokat, úgyhogy nem mindig könnyű feladat azt megérteni és felismerni, mikor megy túl messzire. A továbbiakban öt jelről írunk, amelyekből feltételezheti, hogy ez a helyzet.

Elvárja öntől, hogy rendszeresen túlórázzon
Ha órabérben dolgozik, ám nem fizetik ki a túlórázását, akkor elég nyilvánvaló, hogy a főnöke kihasználja. Ugyanakkor sokkal nehezebb megítélni, hogy mi mennyire fair, amikor havi fix bérezéssel dolgozik. Időnként elvárható, hogy munkaidőn túl is bent maradjon, főleg akkor, amikor az az egység vagy csapat, amelynek tagja, egy nagyon fontos projekten dolgozik. Ez bizonyos esetekben elfogadható, de ha rendszeresen előfordul plusz juttatás nélkül, akkor a főnöke valószínűleg kihasználja önt. Sok alkalmazott kénytelen hazavinni a munkáját, de ez tulajdonképpen ugyanaz, mintha bent dolgozna.

Egyszerre két vagy több munkát is önre bíz, és nincs apelláta
A munkakörök változhatnak, szóval azt nem várhatja el, hogy örökké ugyanazt a feladatot végezze, amit felvételekor a munkaköri leírásban megkapott. De amikor az a helyzet áll fent, hogy a cége valakit kirúgott, és önnek kell helyette elvégeznie a munkáját, akkor maga a főnök vagy a cég kihasználja. Még rosszabb, amikor ebbe bele is törődik, és mivel a főnöke látja, hogy képes más munkáját is végezni, akkor nem is foglalkozik többé azzal, hogy felvegyenek valakit a másik feladatkörre.

Főnöke elvárja, hogy barátkozzon a munkatársaival
Bár az persze fontos, hogy jól kijöjjünk a munkatársainkkal, és közös projekteken tudjunk dolgozni, feleslegesen smúzolni azért nem kell, sem velük, sem a főnökkel. Ha a főnök túlságosan is erőlteti, hogy barátkozzon a munkatársakkal, akkor egyértelmű jele, hogy ezen a téren téves elképzelései vannak. Vannak olyan főnökök, akik nem a munkával kapcsolatos beszélgetést folytatnak a munkahelyen, vagy a munkatársakat megpróbálják személyes történeteken, információkon keresztül baráti szálakkal összekötni. Talán a főnök csak jót akar, de akkor sincs benne a munkaköri leírásában, hogy a munkatársakkal barátkoznia kell.

Sohasem ismerik el a munkáját
Ha főnöke állandóan korholja, és sohasem nyilvánít pozitív visszajelzést, az is a kihasználás egy formája lehet. Ha tényleg mindent rosszul csinál, akkor már rég kirúgták volna, úgyhogy abban biztos lehet, hogy legalább bizonyos munkákat megfelelően végez el.

Főnöke nem következetes
Elfeledkezik egy fizetésemeléssel kapcsolatos megbeszélésről, illetve nem informálja önt egy ügyfélről vagy projektről, az mind-mind annak a jele, hogy nem következetes, illetve egyszerűen figyelmetlen. A főnökök is emberből vannak, szóval ők sem tévedhetetlenek, de ha ez rendszeressé válik, az is a kihasználásnak egy formája.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére