vasárnap , 2019. augusztus 18.
Legfrissebb hírünk:
6 edző gyakorlat, amit érdemes elhagyni

6 edző gyakorlat, amit érdemes elhagyni

Bármilyen elterjedt is a konditermi edzés, sokan nincsenek tisztában azzal, mely gyakorlatok hatékonyak, és melyek nem. Íme hat olyan gyakorlatot, amelyet legjobb, ha inkább teljesen elfelejt. Ajánlunk is helyettük sokkal hasznosabbakat.

1. Felülés (hasprés)
Miért rossz? A felülések csak az elülső hasizmokat dolgoztatják meg, a deréktájon felgyülemlett úszógumikra teljesen hatástalanok, és még a hátat is megerőltetik. Ráadásul sokan rosszul végzik a gyakorlatot: az összekulcsot kezükkel túlságosan felnyomják a tarkójukat, ami szintén nem túl szerencsés élettani szempontból.
Helyette: alkaros fekvőtámasz
Az alkaron végzett fekvőtámasz segít abban, hogy a teljes testet erősítse, beleértve a hátat is, anélkül, hogy balesettől kellene tartani. Arra figyeljen, hogy a csípőjét ne engedje le túlságosan, de ne is nyomja fel. Ahhoz, hogy a maximumot hozza ki a gyakorlatból és elkerülje a balesetet, legyen minél egyenesebb a törzse.

2. Combfeszítés súllyal
Miért rossz? Igazából csak a négyfejű combizmot erősíti, tehát nem teljes körű gyakorlat, viszont ha eltúlozza a súlyokat, annak negatív hatás, például húzódás lehet a következménye.
Helyette: kitörés súllyal
Ez a fajta gyakorlattípus nemcsak sokkal jobb eredményeket hoz, hanem az egész testet erősíti.

3. Combtávolítás
Miért rossz? Ezek a gépek tényleg az idővesztegetés kategóriájába tartoznak. Mégis, mikor van arra szüksége, hogy valamit eltoljon a testétől a combjával, vagy valamit magához húzzon? Ráadásul a farizom alatt húzódó piriformis izma is megsérülhet, ha rosszul végzi a gyakorlatot. Arról nem beszélve, hogy meghúzódhatnak az ínszalagok, ami gyakori probléma a futóknál is.
Helyette: oldalsó kitörések
Az oldalsó kitörések több izmot erősítenek meg, olyanokat, amelyeket naponta használ, például a farizmokat és a belső combot. A legjobb, hogy ezt a gyakorlatot bárhol elvégezheti: a tévé előtt vagy akár a lépcsőházban is.

5. Guggolás súlyemelő állvány alatt
Miért rossz? Amikor ezt a gyakorlatot végezzük, akkor a tartórúd fix, és csak lefelé, illetve fölfelé tudunk mozogni. Guggolás közben a testünknek szüksége van egy kis előre-hátra mozgásra. A súlyzóállvány túlságosan erősen nyomja a térdet és a hátat ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen.
Helyette: súlyzós guggolás
Az egyszerű súlyzós guggolás, kisebb súlyzókkal a legjobb módszer, így a testet bármilyen irányba tudjuk mozgatni. Ha azért szereti a súlyemeléses guggolást, mert nagyobb súlyt használ, akkor használjon guggoló keretet, a hatás ugyanaz, mint a súlyemeléssel.

5. Sarokemelés
Miért rossz? A sarokemelés tiszta időveszteség, hacsak nem vesz részt body building versenyeken, ahol fontos, hogy minden izma külön ki legyen dolgozva.
Helyette: ugráló guggolás
Lényegesen eredményesebb a guggolásból való felugrás, mivel így nem csak sarokizmok erősödnek, hanem az egész alsó fél.

6. Tricepsz húzás
Miért rossz? Ha nem megfelelő testtartásban végezzük, akkor fölösleges terhelést jelentenek a hát számára. Ebben a pozícióban nem igazán lehet nagy súlyokat emelgetni, vagyis a gyakorlat kész kínszenvedés.
Helyette: tolódzkodás
Akár ülő pozícióban hátra támaszkodással, akár kereten hajlított lábbal, a tolódzkodás sokkal hatékonyabb gyakorlat, amely fokozza az általános erőnlétet.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére