vasárnap , 2019. augusztus 25.
Legfrissebb hírünk:
Nyolc magyar a régió legnagyobb innovátorai között

Nyolc magyar a régió legnagyobb innovátorai között

Nyolc magyar is szerepel a régió világszínvonalú innovátorait felvonultató New Europe 100-as listán. Ezzel Magyarország a közép-kelet-európai régió élvonalába került.

A listát a Res Publica együttműködésben a Google-lal és a Visegrádi Alappal, a Financial Times-szal, továbbá több tucat közép- és kelet-európai intézménnyel állította össze. A cél az volt, hogy összegyűjtsék azokat a fiatal innovátorokat a régióból, akik már most jelentős eredményeket értek el, hogy ezzel inspirálják Európa és a régió fiataljait.

A New Europe 100-as listán szereplőket olyan emberek és csapatok közül választották ki, akik iparágukban innovatív megoldásokat alkalmaznak, és akiknek munkássága pozitív hatással van a gazdaságra, a tudományra, a kultúrára valamint a helyi közösségekre. Az egyik érdekes találmány egy önjáró autó, amelyet Ionut Budisteanu, egy 19 éves román fiatal talált fel, aki rájött arra, hogy a Google-nél jobb autót tud készíteni. Arra jött rá, hogy a töredékéből létre tud hozni egy hasonló kocsit: míg a Google-autó 75 000 dollárba kerül, addig az ő rendszere csak 4000 dollár.

A listán szereplő száz innovátor átlagéletkora 34 év, de a legfiatalabb közülük – a lengyel Joanna Jurek – még középiskolás. Magyarország nyolc fővel került be a listába, ezzel a negyedik legtöbb innovátort adó ország a felsorolásban. „Örülök és nagyon megtisztelő, hogy alig másfél évvel az indulásunk után a Bridge Budapest tevékenysége és az alapító cégek sikere külföldről is látszik. Pont ezért alapítottuk a Bridge Budapestet, hogy minél több embernek mondjuk el: kitartó munkával, egy jó ötlettel és némi szerencsével Magyarországról is lehet világsikert elérni. Ezt bizonyítja és külön öröm, hogy a Bridge Budapest mellett, a Ustream, a Prezi és a LogMeIn alapítói is felkerültek a listára” – mondta Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezetője, aki egyébként a nyolc magyar között az egyetlen nő.

A listán szereplő magyarok (abc sorrendben):
Anka Márton, a LogMeIn alapítója
Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója
Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál NKK főigazgatója
Fehér Gyula, a Ustream társalapítója és technológiai igazgatója
Halácsy Péter, a Prezi társalapítója és technológia igazgatója
Léderer Sándor, a K-Monitor vezetője
Dr. Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató
Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezetője

A régió országai az alábbiak szerint képviseltetik magukat a New Europe 100-as listán:
1. Lengyelország – 28 fő
2. Szlovákia – 16 fő
3. Csehország – 14 fő
4. Magyarország – 8 fő
5. Bulgária – 6 fő
6. Lettország – 5 fő
7. Észtország – 5 fő
8. Ukrajna – 5 fő
9. Litvánia – 4 fő
10. Románia – 3 fő
11. Fehéroroszország – 2 fő
12. Azerbajdzsán – 1
13. Horvátország – 1
14. Szlovénia – 1
15. Koszovó – 1

A New Europe 100-as listán szereplő személyek és csapatok számos területről érkeztek: üzleti élet (38%), társadalom és politika (30%), média és kultúra (17%), tudomány (15%). Közös bennük, hogy van bátorságuk az innovációhoz, áttörést jelentő ötleteik vannak. Ötletek, melyek a társadalom komoly problémáira jelenthetnek megoldást, emellett tevékenységük jelentős hatást gyakorol a helyi viszonyokra úgy, hogy közben globális szinten is érzékelteti hatását, vagy megvan benne a potenciál, hogy ezt is elérje.

via New Europe 100

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére