vasárnap , 2019. augusztus 18.
Legfrissebb hírünk:
Szilícium-völgyi szilikonmánia

Szilícium-völgyi szilikonmánia

Miközben a világon a hölgyek körében a korhatárok egyre inkább kitolódnak, legyen szó akár gyermekvállalásról, akár a csábos vonzerőről, ami a férfiakat illeti, legalábbis a Szilícium-völgyben egyáltalán nincs így.

Ez tipikusan jellemző az IT-világ kickstarter projektjeire, amelyeknél elvárás, hogy lelkes és fiatal legyen a pályázó fejlesztő, ami általában a húszas éveiket taposó ifjoncokat jelenti, de nincs ez másképp a céges munkavállalóknál sem. Talán magyar HR-s szemmel olvasva viccesnek tűnik, de az önéletrajzokban a „nemrég rúgtak ki az XY neves egyetemről” kitétel nemhogy negatívum lenne, hanem inkább felkelti az ottani cégvezetők érdeklődését. A hangsúly minden esetben a fiatalságon van, amelyhez — úgy fest — a Szilícium-völgyben nem társul a „bolondság” kitétel.

A fiatalság iránti őrület miatt a Szilícium-völgy lassan az Egyesült Államok egyik leginkább diszkriminatív helyévé válik – legalábbis a cégvezetők felső korhatára tekintetében. „A fiatal emberek egyszerűen okosabbak”, állította 2007-ben Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és CEO-ja, amikor még egy stanfordi egyetemi előadáson szólalt fel. De nem kendőzi hasonló véleményét az a Santa Clara-i IT-cég sem, amelynek állásajánlati weboldalán a következőt lehet olvasni: “Olyan embereket keresünk, akiknek a karrierje előttük és nem mögöttük van.”

A Szilícium-völgyben tehát egyértelmű, hogy olyan programozókat, vállalkozókat, pénzügyeseket keresnek mindenhol, akik naivak és éretlenek, továbbá nemhogy nem volt még szavazati joguk a nyolcvanas években, hanem akkor még meg sem születtek.
Mivel az idő sajnos csak egy irányba halad, a nyolcvan évesen született, és élete során egyre fiatalabbá váló Benjamin Button különös élete pedig csak mozifilm, így a legirigyeltebb amerikai cégvezetők és a helyi álláskeresők “kénytelenek” mesterséges eszközökhöz nyúlni, hogy ellensúlyozzák a természetes folyamatokat, mint ráncosodás vagy kevésbé feszes arcbőr. Ezért váltak egycsapásra rendkívül népszerűvé a plasztikai sebészek a férfi munkavállalók körében, pláne, ha technológiai téren akarnak elhelyezkedni.

Dr. Seth Matarasso San Francisco-i plasztikai sebész egészen elképesztő esetekről is tud mesélni, ugyanis egyre alacsonyabb az az életkor, amelynél már az ő tehetségére van „szükségük” az ügyfeleinek. „Pár hónappal ezelőtt egy 26 éves fiatalember azzal fordult hozzám, hogy hajimplantátumokat ültessek be, eltüntetendő kezdődő kopaszságát. El kellett küldenem, mert a hajvonala még nem is alakult ki a fejbőrén.” Az ügyfelei emellett egyre óvatosabbak is. „Már nem teljes „renoválást” kérnek tőlem, csak apró, fokozatos és rendszeres szépítő operációkat, amelyektől hétről hétre fiatalabbnak tűnnek.”

Matarasso azt is hozzátette, hogy férfi ügyfelei leginkább a lézerkezelést kedvelik, amellyel az apró vérömlenyeket vagy bőrelváltozásokat kezeli. Népszerű még az „ultraterápia” nevű kezelés is, amelynél ultrahanggal teszik feszesebbé a bőrt. „Természetesen én magam is kipróbáltam. A következő napon már mentem is be dolgozni, mert nem kell otthon maradni utána egyetlen napot sem.”

Ugyanakkor jelenleg nincs olyan technológia, amely kiválthatná a jó öreg toxikus anyagokat: ezért leginkább az IT-cégeknél dolgozó férfiakra jellemző, hogy a szemük és szájuk köré beinjekciózott idegméreggel, azaz botox-kezeléssel próbálnak ránctalanodni.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére