vasárnap , 2019. augusztus 18.
Legfrissebb hírünk:
Ilyenek lesznek a közeljövő tartós akkumulátorai

Ilyenek lesznek a közeljövő tartós akkumulátorai

Mindenki tudja, hogy a telefonok a legrosszabb pillanatban szoktak lemerülni. Van egy jó hírünk: az akkumulátorok terén új fejlesztések láttak napvilágot. Vizsgáljuk meg az újdonságokat!

Aki vidékre, kisebb városokba, falvakba utazik, akár ott is él, sokat vonatozik vagy szeret kirándulni, gyakran észleli, hogy hirtelen legyengül a térerő. Ilyen esetekben az akkumulátor sokkal gyorsabban lemerül, hiszen erőlködik a telefon, hogy megpróbálja a 3G vagy 4G jelet befogni. Lehet próbálkozni a repülőgép móddal, de előbb-utóbb még így is bemondja majd az unalmast a készülék.

A másik megoldás, hogy töltőt viszünk magunkkal, de sokszor nincs a közelben konnektor, vagy mi nem maradunk egy helyben a konnektor mellett. Nem sokat segít az autós töltés sem: nem ritka, hogy pár óra elteltével is csak 15-20 százalékot tölthetünk fel ilyen megoldással.

Ne is ragozzuk tovább: egész egyszerűen abszurdum, hogy napjainkban ennyit (mármint ilyen keveset) tudnak az okostelefonok akkumulátorai. Olyan készülékek lapulnak a zsebünkben, amelyek bizonyos esetekben felérnek a csúcs laptopok vagy számítógépek szintjéhez, ugyanakkor a legtöbbször egy napot sem bírnak szuflával.

A Science Daily szerint a szingapúri Nangyang Technological University tudósai olyan akkumulátort dolgoztak ki, amelyet akár két perc alatt is 70 százalékosra lehet feltölteni, és sokkal tovább is bírja . Ez egyébként nemcsak az akkumulátorok üzemidejére, hanem konkrét élettartalmára is vonatkozik: akár húsz évet is kibírnak majd ezek az újabb modellek – ha hihetünk a szingapúri tudósoknak.Olyan új technológiát alkalmazó akkumulátor-típusról van szó, amelyet elvileg autókhoz terveztek, de okostelefonokhoz is használható lesz majd az elv.

Miben más az új típus? A lítium-ion technológiát harminc évvel ezelőtt fedezték fel, és bár sokat fejlődtek az eredeti verziókhoz képest, ám a mostani modellek még mindig szánalmasan gyengék. Az új aksik titán-dioxidot tartalmaznak, amely sokkal olcsóbb, könnyebben kitermelhető, és több is van belőle a természetben. Jelenleg például festékek, napelemek alapanyagául szolgál.
A titán-dioxid részecskéket géllé alakítják át, amelyből a hajszálnál is vékonyabb nanocsöveket készítenek. A nanocsövek mérete és struktúrája is a pozitívumok közé tartozik, illetve a gél ellenállóbb tulajdonságainak köszönhetően válik lehetségessé a gyorsabb töltés.

Fontos fegyvertény, hogy az ilyen akkumulátorok tovább kitartanak, az igazi technológiai áttörés azonban az, hogy mennyire gyorsan fel lehet tölteni ezeket, illetve két-három év múlva sem kerülnek a kukába, mint lítium-ion elődjeik. A húszéves élettartam pedig azt is jelentheti, hogy az okostelefongyártók a jövőben úgy tervezik meg készülékeiket, hogy a régebbi készülékekből kivett titán-dioxidos akkumulátort használhassuk az újabb modellekben is.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére