vasárnap , 2019. augusztus 18.
Legfrissebb hírünk:
Hogyan válasszunk személyi edzőt?

Hogyan válasszunk személyi edzőt?

Ahhoz, hogy életének szeves része legyen a sport, az edzés, motiváció és akaraterő kell. De legalább ennyire szükség van a testtudatosságra, és testgyakorlás ismeretére is. Utóbbi klé dolog kialakításához személyi edzőre lesz szüksége, aki egyébként – ha jól végzi munkáját – az elő két tényező kapcsán is sokat segíthet önnek.

Első lépésben azonban önnek kell meghatároznia,  az elérendő célt. Milyen külső és belső változásokat szeretne elérni? Ehhez képest tud majd edzőt keresni magának. Öt szempontot kell figyelembe venni a kiválasztáshoz: kompetencia, türelmesség, jó kommunikáció, professzionalizmus, és megnyerő személyiség.

A hozzáértés fontosságát nem is kell hangsúlyozni. Azonban egy edző esetében ez nem csak elméletet jelent, legalább olyan vastagon gyakorlatot is. Magyarán: amit az edző önnek tanít, azt magának is hosszan kellett próbálnia. Ne tanuljon például testépítést egy jegyzetfüzettel fontoskodó vékonyka embertől, mert minden aprócska és nagyobbacska izom olyan erőfeszítésből születik, amit ő nem tapasztalt meg. Ha pedig nem érzi, legfeljebb fejben tudja, ön min megy keresztül az edzés során, azt sem lesz képes felismerni, mikor változtasson, mikor alakítson az edzésprogramon – akár még a konkrét edzésnap közben is. Ugyanez vonatkozik minden más edzőtermi stílusra is: ha a tréner nem kiváló művelője annak, amit oktat, csupán egy gyorstalpalón tanulta meg az elméletet, s lenyomta a vizsgához kötelező köröket, nem lesz eredményes a közös munka. Tájékozódjon tehát a végzettségéről, de még inkább a sporteredményeiről, tapasztalatáról.

A türelem egyértelműen a második legfontosabb tulajdonság. Mindannyian eltérő ritmusban edzünk. Ha ezt az edző megérti és a vendégei igényeihez tudja illeszteni, az jó jel. Lehet ugyan, hogy az iskolai testnevelés órákon ön keménykezű, autokrata tanárhoz szokott, s ezért úgy gondolja, a sportban ez hoz eredményt. Ám a sportnevelés már jó ideje lelépte ezt a fajta hozzáállást, nem is beszélve arról a tényről, hogy a személy edzés viszonylatában ön a megrendelő, az edző pedig az alkalmazott.

A jó kommunikáció azért fontos, mert az edzés hatékonyságához önnek nem elég a gyakorlatokkal megismerkednie, de azok élettani, fizikális hatását is értenie kell. Az edzések során sokat tanulhat saját testéről, s annak sajátos, működéséről és egyedi sajátosságairól. Ez nélkülözhetetlen a folyamatos fejlődéshez. Testtudatossága szempontjából egyformán fontos az elmélet és a gyakorlat, valamint azok összhangja.

A professzionalizmus is létfontosságú. Ebbe nem csak a mestersége tudása, hanem olyan szempontok is beletartoznak, minthogy neki mindig időben kell megérkeznie és udvariasan kell viselkednie. Azért van ott az edző, hogy segítsen, szóval a figyelmét teljes mértékben önnek kell szentelnie.

Végül ne feledkezzünk meg a kellemes személyiségről sem! Mivel sok időt tölt vele, tolerálnia kell a személyiségét. Nem muszáj összebarátkoznia az edzőjével, de legalább tudjanak egymással beszélgetni, hiszen ez az alapfeltétele annak, hogy mindketten tisztában legyenek a közös célokkal, és az odavezető lépésekkel.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére