vasárnap , 2019. április 21.
Legfrissebb hírünk:
Nem csak a húszéveseké a munkaerőpiac

Nem csak a húszéveseké a munkaerőpiac

Ha ön negyven körüli vagy idősebb, és munkát keres, nem kell aggódnia: a jó munkaerő olyan, mint a bor, a korral csak nemesedik! Sok középkorú ember fél amiatt, hogy nehezebb lesz munkát találnia, pusztán azért, mert nem friss csikóként vágtat be a munkaerőpiacra. Pedig az életük delén járóknak tulajdonképpen nincs mitől tartaniuk.

Először is kezdjük a trükkös résszel! Ki mondta, hogy a potenciális munkáltatónak tudnia kell hány éves is ön pontosan? Tartsa észben, az elsődleges szempont az, hogy ön mire képes, nem pedig az, hogy mióta képes erre. Ha attól tart, hogy a kora negatív irányban befolyásolhatja a munka megszerzését, csak figyeljen oda kicsit az önéletrajz elkészítésénél.

Egyrészt ugye senki sem ad ki szívesen személyes adatot. Ön se tegye, nem kell leírnia, mikor született. Az iskolai végzettségnél a tanulmányokra és eredményekre kíváncsiak, nem arra, mikor végezte el az iskolát. Tehát elég csak annyit leírni, erre és erre az egyetemre jártam, ilyen és ilyen szakirányra, azt nem feltétlen kell tudatnia, hogy ez mikor is történt pontosan.

Ha egy munkahely pontos tanulmányi kritériumokat szab meg a felvételhez, érdemes valami hasonló kurzust elvégezni. Ezzel egyfelől teljesítjük az adott kritériumot, másrészt megmutathatjuk, hogy proaktívak vagyunk. Ez nagyon fontos tulajdonság a fiatalabb munkaadók szemében. Azoknak, akik tartanak a felmerülő költségektől, egy jó tanács: egyrészt kis kutatással biztos talál kedvezményes lehetőséget, másrészt nem szabad elfelejtenie, hogy egy tanfolyam elvégzése sohasem ablakon kidobott pénz.

Az önéletrajz elkészítésénél érdemes arra is odafigyelni, hogy csak a közelmúlt – maximum 10-12 év – számít. A munkáltatót nem érdekli, hogy annak idején az diploma megszerzése után hol gyakornokoskodott, és azt sem kell megtudnia, mikor lépett be először a munkaerőpiacra.

Sose feledje, hogy éppen az élettapasztalat az, ami megkülönbözteti önt a fiatal munkakeresőktől. Sok helyen igenis számít, ha valaki nem nyeretlen kétévesként csatlakozik a vállalathoz. Próbálja megtudni, mire is van szüksége leendő munkaadójának, és domborítsa ki ez irányú képességeit.

Az idősebb ember másik nagy előnye az évek során kialakult kapcsolatrendszere. Ne habozzon kihasználni a barátokban, ismerősökben rejlő lehetőséget, ha egy jó munkáról van szó! A közösségi média ebben óriási szerepet játszik, ezért szűk látókörű az, aki előítéleteitől vezérelve nem használja ki a Facebook vagy a LinkedIn jelentette előnyöket.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy idősebb munkavállaló sokszor biztosabb pont lehet egy cég életében, mint bármelyik fiatal pályakezdő. A negyven felettiek már nem szívesen váltanak munkahelyet, még akkor sem, ha jobb lehetőséget kínálnak fel nekik. Márpedig a munkáltatónak is érdeke, hogy ne kelljen kétévente újra felvennie majd betanítania valakit. Egy megfontolt, nyugodt negyvenes ezért sokkal vonzóbb lehetőség is lehet, mint egy jól képzett, de az útját még csak most kereső húszéves. Ezt akár finoman sejtetheti is a HR-essel.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére