vasárnap , 2019. augusztus 18.
Legfrissebb hírünk:
Hogyan őrizheti meg egy startup a lendületét, miután felvásárolták?

Hogyan őrizheti meg egy startup a lendületét, miután felvásárolták?

Nem egy startupot jellemez az alapítása óta kialakult cégkultúra, az a teljesen egyedi légkör, amit bármikor romba dönthet egy akvizíció.

Ha a startupokról van szó, az embereknek többnyire a fiatal, farmer-pulóver kombóban sörözgető csapat ugrik be először, akik videojátékkal múlatják idejüket a munkahelyen. Tény, hogy egy laza, szórakoztató munkakörnyezet vonzó a fiatal tehetségek számára, de ahhoz, hogy ott is maradjanak, azért ennél többre, egy megszilárdult cégkultúrára van szükség.

Viszont ahogy a startup növekedni kezd, úgy kerül a nagyobb cégek célkeresztjébe és az esetek többségében előbb vagy utóbb fel is vásárolják. Egy ilyen akvizíció pedig komolyan veszélyezteti az alapítók és az alkalmazottak által kialakított cégkultúrát. Nagyon fontos, hogy a felvásárlás után a „kalicka-kultúra” ne oltsa ki a csapatban az innováció lángját. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, néhány dolgot érdemes szem előtt tartani.

Megőrizni az identitást
Mielőtt megpróbálnánk megőrizni egy kultúrát, először meg is kell azt pontosan határozni. Az egyik leglényegesebb pont az, hogy a csapattagok közötti kommunikáció érintetlen maradjon, valamint, hogy a tagok továbbra is sajátjukénak érezzék céget. A vállalati környezetben ez a szemlélet könnyen elveszik, ezért gondoskodni kell arról, hogy a felvásárlás után is bátran megkeressék a vezetőséget ötleteikkel, problémáikkal.

Képviselni az értéket
Egy cégkultúra dajkálása bizony kemény munkát jelent, nem csak a vezetőség és az alapítók, hanem a cég minden alkalmazottja részéről. Ki kell deríteni, mi ad igazi értéket, mit ad a cégkultúra az alkalmazottaknak. Vajon valóban hatással van a csapat egészére, vagy csak egy képzeletbeli dologról beszélünk? Érdemes odafigyelni, hogy a felvásárló vállalatba történő integrálódás csapatként történjen meg, ne individuális szinten. Itt az alapítókra hárul a legnagyobb feladat abban, hogy biztosítsák, a társaság sikerrel viszi magával a kialakult cégkultúrát.

Irányítani az átmenetet
Nem utolsó szempont természetesen az sem, hogy a felvásárlást végrehajtó cég nyitott legyen a startupnál kialakult cégkultúrára. De az is nagyon fontos, hogy felismerjük, vajon hogyan illeszkedik a mi cégkultúránk az új szervezetbe. Sokkal könnyebb a csapatot felkészíteni a változásra, ha pontosan meg vannak határozva az új szerepek és munkakörök. Ideális helyzet az, ha az újonnan felvásárolt cég a szervezeten belül, de önállóan működő entitássá lesz, ami a vállalat központi részétől függetlenül működik.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére