vasárnap , 2019. július 21.
Legfrissebb hírünk:
Európa nem szereti a Google-t?

Európa nem szereti a Google-t?

Az Európai Parlament képviselői megszavazták a Google cégóriás feldarabolását, ám ez lényegében csak szimbolikus döntés lehet.

A testületnek ugyanis nincsen jogosultsága a cég feldarabolását kezdeményezni. Ennek ellenére amerikai politikusok és szakmai szervezetek egyet nem értésüknek adtak hangot a döntéssel kapcsolatban.

A szavazásra azért került sor, mert a Google riválisai még 2010-ben panaszt nyújtottak be az EU versenyjogi bizottságának. Eszerint a Google kereséseiben a cég működési körébe tartozó szolgáltatások jobb pozíciókban jelennek meg, mint más cégek szolgáltatásai. Az úgy azóta is lebegett, döntés hiányában. A bizottság jelenlegi vezetője, Margrethe Vestager örökölte meg a kérdést, egyáltalán szankcionálható-e bármilyen formában a Google, amely az internetes keresők piacának 90%-át birtokolja Európában. Már a megbírságolás is felmerült, mint lehetséges út, ami akár 5 milliárd dollárt is jelenthet.

Az amerikai sajtóban megjelenő vélemények ezzel szemben azt boncolgatják, vajon valóban monopóliumról vagy egyszerűen piaci dominanciáról van-e szó? Úgy vélik, utóbbi esetben ugyanis a fogyasztók döntésén múlik, hogy előnyben részesítik-e a kereső oldalt, egyszerűen azért, mert jobb a többinél. Hiszen a piac bárki számára nyitott, aki képes jó keresőmotorral előállni.

Azt is megvizsgálandó kérdésnek tartják, vajon árt-e a fogyasztóknak, hogy a Google-t használják? Előnyösebb lenne-e számukra más oldalról indítani kereséseiket? Mindenesetre aki használ más kereső oldalakat is valószínűleg tapasztalta, hogy a Google találatai bővebbek és pontosabbak, mint a konkurenciáé. Mindez pedig kérdésessé teszi, lehet-e támadni a világ első számú szolgáltatóját azért, mert olyan jól végzi a dolgát…

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére