vasárnap , 2019. április 21.
Legfrissebb hírünk:
Öt gyakorlat, amit helytelenül végez

Öt gyakorlat, amit helytelenül végez

Legalábbis nagy valószínűséggel állítható, hogy ha “saját szakállára” sportol, a következő öt gyakorlatot nem megfelelő módon végzi, amivel csökkenti a hatékonyságukat, egyúttal növeli a sérülés kockázatát. Lássuk a leggyakoribb hibákat!

Hátgép

Nézzük, hol fogja a lehúzó rudat: ha túl szélesen, akkor rosszul végzi a gyakorlatot. Legfeljebb vállszélességű fogásra van szükség. Lehúzás közben nem szabad túlságosan hátradőlni, mert nem evezni akar, hanem hátizmokat építeni. Ezért a függőlegestől legfeljebb 10-15 fokkal térjen el, így nem terheli túl a gerincét. Lehúzás közben a mellkasát próbálja a rúdhoz emelni, nem pedig a karját a mellkasához. A rudat ne húzza az orránál lejjebb, és ne rántsa fel közben a vállait. A rudat semmi esetre se húzzuk a tarkója mögé: ezzel nem fokozza a gyakorlat hatékonyságát, viszont túlterheli a nyakát és a csuklyásizmát.

Ugrókötél

Csak mert kisgyerekkora óta tud ugrókötelezni, még nem biztos, hogy jól is csinálja. Megéri elsajátítani a helyes technikát, mert óránként 700-1000 kalóriát lehet vele elégetni. Nézzük a kötél megfelelő hosszát: akkor jó, hogy ha a felénél rááll, és a két fogantyút felhúzva , azok kicsit tovább érnek a hónalja magasságánál. Ugrálás közben ügyeljen a helyes testtartásra: vállak hátrahúzva, nyak egyenes, has behúzva, farizmok megfeszítve. A kötélpörgetési munka javát a csukló végezze, ne a kar. Az ugrálást a vádlijában kell éreznie.

Oldalfekvésben lábemelés

Mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy lábemelés közben kifordítsuk a csípőnket, csakhogy akkor nem ég a zsír a kritikus testtájakon. Könyöke legyen a talajon, alsó lábát térdben hajlítsa be, és használja támasztéknak. Csak addig emelje a lábát, amíg nem fordul k i a csípője.

Karemelés előre

A legjobb vállerősítő gyakorlatot kézisúllyal vagy súlyzóval szokták végrehajtani. A lényeg itt is az egyenes tartás, a súly emelése közben ne dőljön hátra! A farizmait szorítsa össze, a hasát húzza be. Ne terhelje túl a karjait, a mozdulat legyen lassú és megfontolt.

Lépcsőzőgép (taposógép)
Rengetegen használják a gépeket hibásan: ráállnak, és képesek akár több mint egy órát is taposni. Ennek szakmailag semmi értelme, túlzottan megterheli a gerinccet és a felsőtestet. Aki ráadásul előre támaszkodik a gépen, ezzel jelentősen csökkenti a lábakra jutó terhelést, amitől a gyakorlat hatékonysága csökken. A támaszkodáshoz két-két ujjat használjunk mindkét oldalon, ennyi elég az egyensúly megtartásához. Ha úgy érzi, hogy a gép túl gyorsan léptet, lassítsa le, hiszen ez a jelen annak hogy elérte az aktuális csúcsteljesítményét.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére