kedd , 2019. augusztus 20.
Legfrissebb hírünk:
Egyre kevesebben akarnak vállalkozni

Egyre kevesebben akarnak vállalkozni

Bár korábban még a válság sem szegte kedvét a magyaroknak, ha cégalapításról volt szó, 2011-ben azonban megtorpant a fejlődés. Azóta lassan, de folyamatosan csökken a vállalkozó kedvűek száma.

2011-ben még közel 50 ezer új vállalkozást jegyeztek be, tavaly a 30 ezret sem érte el a számuk. Az új cégek számának csökkenése után a működő vállalkozások száma is elkezdett lefelé ívelni, 2014 elején már 0,7 százalékkal kevesebb működő vállalkozást regisztráltak, mint az előző év kezdetén. 2015-re ez az érték tovább csökkent, az egy évvel korábbihoz képest 2,55 százalékkal lett kevesebb a működő cégek száma hazánkban – derül ki a Bisnode adataiból. Ma tehát Magyarországon 544 ezer működő vállalkozással kell számolni, igaz, ez még mindig 11 százalékkal több, mint amennyit 2008 elején mértek.

A cégszám-csökkenés önmagában nem negatív trend, mivel hosszú távon kisebb, de stabilabb cégvilág létrejöttéhez vezethet. Arányaiban leginkább a pénzügyi szektorban, a kommunális tevékenységet végző vállalkozások körében, a papíriparban és a textiliparban csökkent legnagyobb mértékben a cégek száma, de nem áll sokkal jobban a vendéglátás és az építőipar sem.

Ha a vidék-főváros viszonylatot nézzük, Budapesten a legkisebb a visszaesés, mindössze 2 %, szemben a vidéken általános 5 %-kal.

Forrás: Origo/Üzletrész

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére