vasárnap , 2019. augusztus 18.
Legfrissebb hírünk:
A munkanélküli fiatalok negyede hiszi, hogy egy nap milliomos válik belőle

A munkanélküli fiatalok negyede hiszi, hogy egy nap milliomos válik belőle

Az új évezred gyermekei, a felmérések szerint, vagy lenyűgözően optimisták vagy boldog tudatlanságban élnek.

Az alábbi felmérési adatok az Egyesült Államokból származnak, de szociológiai tanulmányok szerint, az internet korában a gyermekek és a fiatalokat nagyon hasonló kulturális hatások érik. Ebből fakadóan életszemléletük is meglehetősen hasonló, még ha földrészek és óceánok is választják el őket egymástól. A következő megállapítások ezért nagyban jellemzőek az európai fiatalok gondolkodására is.

Bár a megkérdezett ezer fő 46 százaléka (18 és 34 év közöttiek) még a szüleivel él, több mint negyedük vallotta, hogy szilárdan hisz a meggazdagodásban.

Ám akik számára a “milliomosodás” nem tűnik reális perspektívának, még nem feltétlenül látják reálisan a lehetőségeiket. Bár 28 százalékuknak nincs teljes munkaidős állásuk, és 40 százalékuk továbbra is pénzügyi támogatást kap a szüleitől, szinte mindegyikük meg van győződve arról, hogy képes lesz önállóan lakást venni.

A megkérdezettek mindössze 1 százaléka keres hét számjegyű összeget havonta, a maradék 99 százalék jó része a létminimumon, vagy ahhoz közel él. Mégis a huszonéves férfiak 38, a nők 19 százaléka hisz benne, hogy nem csak kitör ebből az állapotból, de rengeteg pénzhez jut majd. Az arány még az idősebbek, a 30-34 évesek körében is magas, 32 százalék.

Pedig ezek a hiedelmek látszólag teljes ellentmondásban állnak a ténnyel, hogy a 18 és 34 év közötti, legalább egy főiskolai diplomával rendelkező ifjak 13 százaléka csak részmunkaidős állásban dolgozik, s hat százalékuk munkanélküli.

Biztató tendencia, hogy az összes megkérdezett 65 százaléka, s a diplomások 75 százaléka gondolja úgy, hogy a végzettség “megéri a ráfordítást”. Vagyis esélyesebbnek látják, hogy diplomával a kezükben jól boldogulnak majd, mint anélkül. Ám, hogy mire alapozzák optimista jövőképüket, nem derül ki a felmérésből. Valószínűsíthető azonban, hogy az internet korának “véletlenszerű” milliomosai, mint pl. Mark Zuckerberg vagy azok a fiatalok, akik valamilyen szoftver fejlesztésből szereztek rövid idő leforgása alatt vagyont, erősen hatással vannak a jelenlegi 18-34 évesek kiugrási lehetőségekről alkotott képére.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére