péntek , 2019. július 19.
Legfrissebb hírünk:
91 éves korában érte el álmát az asszony: tech-dizájner lett Szilikon-Völgyben
Fotó: via IDEO Facebook

91 éves korában érte el álmát az asszony: tech-dizájner lett Szilikon-Völgyben

Napjaik technológia centrikus korszakában, ahol látszólag a csodagyerekeké és huszonéves geekeké a jövő, a 91 éves Barbara Beskind karrierje egyszerűen elképesztő fejlemény.

A hölgy gyermekkora óta feltalálással szeretett volna foglalkozni, ám a nagy gazdasági világválság idején felnövő lányoknak esélyük sem volt műszaki pályára lépni. Beskind két évvel ezelőtt csatlakozott az IDEO csapatához – a tervező céghez, melynek legismertebb terméke talán a legelső Apple egér volt.

Csütörtökönként Barbara a nyugdíjas otthonból indul el a kaliforniai Palo Altoba, ahol az IDEO bázisa található. Az irodában általában egy kanapén ücsörögve dolgozik, s az őt körülvevő kollégák minimum az unokái lehetnének.

Besnind egyébként az időskorúak különféle problémáinak orvoslására szolgáló szerkezetek kifejlesztésében vesz részt. Egyik találmánya például az a testen viselhető légzsák, amely megvédi használóját az esések okozta sérülésektől. Másik ötlete alapján készültek el azok a szemüvegre erősíthető kamerák és hangszórók, melyek segítik a felhasználókat a nevek és arcok összekapcsolásában. Az idős hölgy egyébként a látását veszélyeztető makula degenerációtól szenved, s számos barátja küzd egyensúly problémákkal, így Barbara ezeken a területeken is megoldás után kutat.

A cég fiatal tervezői számára igazi kihívás a nagyikorú feltaláló logikáját követni, de olyannyira szeretik és csodálják őt, hogy amikor megérkezik az irodába, mindenki azonnal megkapja a kör-levelet: “itt van!”, és aki csak teheti, ott hagyja az asztalát, hogy láthassa, mire jutott fejlesztéseivel az öreg hölgy az eltelt hét során.

Beskind egyébként azután került a céghez, hogy látott egy interjút az IDEO vezérigazgatójával, David Kelleyvel, melyben alkalmazottaik sokszínűségéről beszélt. A néni rögtön levelet írt Kelleynek és napokon belül fel is vették a fejlesztők közé, mivel az IDEO már korábban célul tűzte ki, hogy termék fejlesztéseikkel a nyugdíjas generációt is megcélozzák.

Elmondhatjuk, hogy nem kevés időbe telt, míg Barbara Beskind megvalósíthatta életcélját. Már 8 évesen játékot tervezett, és kijelentette, hogy feltaláló akar lenni, de az ő idejében nők nem szerezhettek mérnöki diplomát. Ezért 44 éven át a hadseregnek dolgozott, mint terapeuta.

Most azonban végre a helyén érzi magát. “Ez a tény sokkal elviselhetőbbé, sőt, szinte élvezetessé teszi az öregedést” – mondja lelkesen – “E

z az időszak életem egyik legjobb fejezete.”

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére