hétfő , 2019. július 15.
Legfrissebb hírünk:
Zöldülnek a hazai irodák

Zöldülnek a hazai irodák

Az újonnan épülő irodák esetében nem kérdés, hogy már a tervezők is figyelembe veszik a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat. Azonban a régebbi irodák “zöldesítése” is jól halad, arányuk a teljes területeket tekintve, hamarosan eléri a 30 százalékot.

„A zöld épületek egyre vonzóbbak elsősorban a nemzetközi bérlők számára: a 2014-ben kötött új bérleti szerződéseknek 30,6 százaléka zöld épületekhez kötődik. Mivel az új épületek szinte mindegyike szerez valamilyen minősítést, ezért a legmagasabb arány (71%) az előbérleti szerződések között tapasztalható.” – mondta Szircsák Nobert, a Colliers International zöld minősítési üzletágának vezető tanácsadója.

A már meglévő irodaépületekre vonatkozó minősítések száma folyamatosan nő: 12 épületben összesen 250.000 m2 irodaterület minősítésére került sor 2014 során. Ezek közül 7 szerzett BREEAM In-Use minősítést, amely így már közel a teljes zöld állomány 40 százalékát adja. A BREEAM In-Use népszerűségét a rendszer rugalmasságának, a minősítés más rendszerekhez képest gyorsabb és egyszerűbb megszerezhetőségének, valamint a három különálló minősítési kategóriának (ingatlan, épületüzemeltetés, bérlő) köszönheti.

Nem csak Budapesten, vidéken is találunk zöld minősítéssel rendelkező épületeket. Ilyen a National Instruments Science Park épülete Debrecenben – mely LEED Arany minősítést kapott –, a Henkel körösladányi, DGNB tanúsítványt szerzett gyára, s a Procter & Gamble gyöngyösi gyárépülete – utóbbi az elmúlt évben szerzett LEED Ezüst minősítést.

A bérlők fő szempontja a választásnál, hogy a minősített irodaházakban jóval alacsonyabbak lehetnek a rezsiköltségek. A keresletbővüléshez az is hozzájárul, hogy egyre több cég – a vállalatirányítási előírások miatt – csak minősített irodaházakat választhat székhelynek és irodának. A bérlők számára a környezetvédelmi és költséghatékonysági szempontokon túl marketingértékkel is bírhat. A bérbeadók számára is előnyös lehet a minősített irodaház, és nem csak azért, mert könnyebb bérlőket találni, de a zöld irodák bérlőmixe is kedvezőbb összetételű lehet, hiszen általában biztos hátterű cégek alkotják.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére