vasárnap , 2019. július 21.
Legfrissebb hírünk:
Hátrányos helyzetű menedzserek?

Hátrányos helyzetű menedzserek?

Míg a fizikai munkát végzők számára munkavédelmi előírások biztosítják a szükséges pihenőket, addig a menedzserek esetében semmiféle rendelkezés nem gondoskodik róla, hogy a nap során időnként kiszálljanak az irodai mókuskerékből.

A legtöbb monoton, megerőltető vagy veszélyes munka nem jár nagy fizetéssel, gondoljunk csak a futószalag mellett állókra, az útjavítókra vagy a kamionsofőrökre. Ezzel szemben megilleti őket egy olyan kedvezmény, amit egy csúcskategóriás menedzser elvétve vesz csak igénybe: ez pedig a napi robot közbeni rendszeres pihenő. Ez a két-három óránként élvezett tíz perces lazítás a szellemi munkát végzőket is kikapcsolja, felpezsdíti, új lendülettel tölti fel.

De figyelem! Az nem lazítás, ha valaki pár percig becsukja az Excel-táblázatokat, és helyette megnézi a privát emailfiókját vagy a Facebook-profilját. A megfelelő relaxáláshoz, amely már az agyműködés regenerációját is szolgálja, fel kell állni az íróasztaltól. Legjobb egy sétát tenni az épület körül, vagy a tetőkertben, ha van ilyen, de az is jótékony hatású, elvonulunk a mosdóba egy alapos fogmosásra, vagy ha az ablakhoz állva elmerengünk a távolba. Az úgynevezett mentális túlterheléses állapotot csakis efféle pihenőkkel lehet enyhíteni. Naponta legalább két szünetet kell beiktatni, s bár lehet őket rugalmasan tologatni a tennivalók függvényében, elhagyni nem szabad. Hogy megéri-e? Albert Einstein, Bill Gates vagy Warren Buffet a példa rá, hogy az elme meghálálja a rendszeres törődést.

Az efféle pihenőidőket sokan inkubációs szakasznak nevezik, mondván, a korábban beérkezett információáradatból ekkor válogatja ki agyunk a számunkra fontosakat, hasznosíthatókat. Egyesek úgy tartják, képletesen szólva az elme ilyenkor köti össze vonalakkal a kósza ideák által jelképezett pontokat. Az inkubációs szakasz tehát elengedhetetlen az új ötletek születéséhez is.

A lényeg, hogy az állandó csúcsra járatás veszélyesen gyorsan vezethet kiégéshez, míg a pihenőkkel lazított szellemi munka inkább egy élsportoló vagy szóló előadóművész teljesítményéhez hasonlít: a felmérések szerint ők átlagosan csak napi négy órát gyakorolnak intenzíven, de aztán képességeik legjavát tudják nyújtani a megfelelő időben. Ezt hívjuk hatékonyságnak – márpedig a menedzserek iránt ez az egyik legnagyobb elvárás. Most tehát, amíg ezen elmorfondírozik, álljon fel a számítógépétől, és tegyen egy sétát legalább a lépcsőházban.

via MNN.com

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére