vasárnap , 2019. július 21.
Legfrissebb hírünk:
Felesleges multivitamint szedni?

Felesleges multivitamint szedni?

Csak Amerikában az emberek fele szed valamilyen táplálékkiegészítőt, 40 százalékuk a multivitaminokra szavaz. Ennek köszönhetően világszerte rohamosan bővül a vitaminkészítmények piaca, 2010-ben csak az Egyesült Államokban 28 milliárd (!) dolláros forgalmat jelentett.

Tehát a multivitaminok igen népszerűek mostanság, különösen tél vége felé, de érdemes megnézni, milyen címet adtak az amerikai orvosi kamara szakfolyóiratában megjelent cikküknek az orvosszerzők: “Most már elég! Ne pazaroljon több pénzt vitaminokra és ásványi anyagokra!”

A tanulmány lényege: A legtöbb táplálékkiegészítő szedése nem előzi meg a krónikus betegségeket és a halálozást, e szerek szükségességét nem támasztja alá kellő tudományos adat, vagyis inkább kerülendők.

Bizonyos esetekben a multivitaminok még ártalmasok is lehetnek. Az orvosok egybehangzó véleménye szerint egyedüli kivétel a D-vitamin, amelynek szintje a felnőtt lakosság körében különösen télen világszerte elégtelen mértékű. De ennek esetében is további vizsgálatokat sürgetett a cikket jegyző orvoscsoport, hogy valós értékelés születhessen.

A kutatók elemezték a vizsgálatba bevont tanulmányokat, amelyek összesen 450 ezer kísérleti alany egészségügyi eredményeit összegzik. Ennek tanulsága – ami már korábban is rengetegszer elhangzott -, hogy nem bizonyított a vitaminok hosszú távú szedésének rákot, illetve szívbetegséget megelőző volta.

Arra sincs bizonyíték, hogy a bizonyos kombinációban naponta szedett kiegészítőknek (tehát a multivitaminoknak) bármiféle egészségügyi haszna volna. Egy tizenkét éven át zajló amerikai vizsgálatban 6000, 65 évnél idősebb orvos eredményeit követték: a multivitamint szedő csoport és a placebón élők között semmilyen kognitív eltérés nem volt tapasztalható, vagyis szellemi képességeik az átlagot tekintve megegyeztek. Sőt, kiderült, hogy például a béta-karotin a dohányosok esetében még fokozhatja is a tüdőrák kockázatát, de a nagy dózisú A- és E-vitamint fogyasztók is éppen hogy növelik a halálozás vagy krónikus betegség valószínűségét.

A kutatók 1700 olyan beteg adatait is elemezték, akik szívinfarktuson estek át, és később multivitamint kezdtek szedni annak érdekében, hogy elkerüljék a stroke-ot, az újabb infarktust vagy más halálos betegséget. Nos, a vitaminok nem okoztak eltérést a kontrollcsoport egészségügyi mutatóihoz képest.

Az orvoscsoport csupán a várandós kismamáknak és a fokozott fizikai munkát (vagy sportot) végzőknek ajánlja vitaminok szedését, de csakis előzetes vizsgálat alapján. Külön hangsúlyoztak egy réges-régi tanulságot: a multivitaminok fogyasztása sem ellensúlyozza a helytelen táplálkozást. Vagyis érdemesebb inkább minőségi élelmiszerre költeni, mintsem színes és drága bogyókra.

via Annals of Internal Medicine

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére