vasárnap , 2019. július 21.
Legfrissebb hírünk:
Melyik országban étkeznek a legegészségesebben?

Melyik országban étkeznek a legegészségesebben?

Aki az olaszokra vagy a franciákra tippelt volna, mozgassa a képzeletbeli kurzort kicsit északabbra a szintén képzeletbeli térképen: Hollandia az az ország, amelynek lakói a legjobb étrendet követik. Magyarország sajnos csak a 25-ik helyen áll a brit Oxfam segélyszervezet által összeállított listán.

A szempontok sokoldalúak voltak: az ételhez való hozzájutás lehetősége, a megfizethetőség, a minőség, illetve a táplálkozáshoz köthető betegségek arány a vizsgálatban szereplő 125 országban. Eszerint Hollandia, Franciaország és Svájc került fel a dobogóra, míg a legrosszabb három Csád, Angola és Etiópia lett. Magyarországot a megfizethetőség és az egészségügyi értékek húzták le. Nálunk ugyanis a minőségi (például bio) ételek ára igen magas az átlagjövedelemhez képest.

Hollandia azzal győzött, hogy itt viszonylag alacsonyak az élelmiszerárak, de a cukorbetegség aránya sem számottevő a lakosok között, valamint az átlagos családok hétköznapi menüje változatosabbnak bizonyult a többi európai országénál. Érdekes, hogy az elhízottak aránya is viszonylag magas: a 18-25 közötti értéket tekintjük egészséges testtömeg-indexnek, ehhez képest minden ötödik hollandnak 30 fölötti értéket mértek.

Ausztráliában a népesség közel egyharmada, 27 százaléka már túlsúlyos, hasonló az arány az Egyesült Államokban és Egyiptomban. A listán szereplő legkövérebb ország Kuvait, ahol a lakosság 47 százaléka elhízott. A valóságban a legtöbb vészes mértékben túlsúlyos ember a csendes-óceáni Nauru, itt a népesség 71 százaléka kövér – ám a felmérésbe más okból nem került be ez az ország.

A legrosszabbul táplálkozó országokban a hozzáférhető étel tápértéke alacsony, az étel drága, és elkészítése során gyakran nem biztosítottak a megfelelő higiéniás körülmények. A csádi gyerekek egyharmada alultáplált, akárcsak az etiópiai, angolai, illetve a szubszaharai zónában élő gyerekek. Ezekben az országokban a napi betevő zömmel tápértékben nem igazán bővelkedő gabonákból, magvakból, gyökerekből és gyökérzöldségekből áll. Ami az ételminőséget illeti, az Izlandon a legmagasabb, és Madagaszkáron a legalacsonyabb.

via Oxfam.org

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére