vasárnap , 2019. április 21.
Legfrissebb hírünk:
A Tárgyak Internete újraírhatja a valóságunkat

A Tárgyak Internete újraírhatja a valóságunkat

Bizonyára hallotta már a címben említett kifejezést; angolul Internet of Things (IoT) a neve, az egymáshoz és a világhálóra csatlakozó eszközök milliárdjaira utal, amelyeknek már nem feltétlenül van szükségük a mi irányításunkra ahhoz, hogy eldöntsék, mely adatokat osztják meg.

A fitneszkarkötőtől és az internetre kötött hűtőszekrénytől kezdve az okostelefonnal távvezérelhető termosztáton át a mikrochipes közvilágításig mind képes arra, hogy adatokat töltsön fel a netre anélkül, hogy a jóváhagyásunkat kérné a művelethez. Márpedig ez óriási lépés ahhoz képest, ahogy eddig éltük a hétköznapjainkat.

Akár egy egyszerű RFID (rádiofrekvenciás azonosító), akár egy komplikált processzor hozzáadásával a szokványos tárgyak és eszközök immár információtovábbító egységekké válnak. Nyilván ez jó és rossz következményeket is okozhat, de az kétségtelen, hogy ennek az új technológiának hihetetlen befolyása lesz. Amennyiben mi és az eszközeink is képesek lesznek hozzáférni óriási mennyiségű információhoz, akkor hathatós változtatásokat hajthatunk végre.

Nézzünk egy mindennapos példát: amennyiben hálózatra kötjük az utcai lámpákat, a központból azonnal láthatjuk, melyik nem működik. A számítógép felméri, hogy a kiégett izzók kicseréléséhez mi az optimális útvonal, sőt, ha ismét ugyanott előfordul a hiba, vandalizmusra gyanakodva riaszthatja a rendőrséget is, illetve a javításhoz árajánlatot is kérhet az izzók gyártóitól.

Ugyanilyen rendszert kiépíthetünk az otthonunkban – sőt, számos lakásban már most egy központi vezérlő irányítja a termosztátot, fel-le kapcsolja a világítást, ha elutazunk, bekapcsolja a szellőztetést, amennyiben túl párásnak méri a levegőt.

Az internetre feltöltött milliárdnyi információ, az úgynevezett Big Data elemzése meghaladja az emberi kapacitást, márpedig enélkül ezek csak puszta adatok. De már ezekre is figyelni kellene. Például egy wifis személymérleg elküldheti a reggel mért súlyunkat az edzőnknek, aki ennek megfelelően állítja össze a délutáni tréninget. De senki nem szeretné, ha ezt a privát adatot az edzőtermi számítógép megosztaná az életbiztosítójával. Ugyanígy nem szeretnénk, hogy a vezetés közbeni GPS-adatainkat az autónk elküldje valakinek, aki képes kiszámolni, milyen sebességgel tettünk meg egy adott távolságot, majd ha gyorshajtást észlel, esetleg megemeli a kötelező biztosítás díját.

Mivel minden adat használható jó és rossz célra egyaránt, felértékelődik a személyes adatvédelem. Ugyanakkor olyan extra kényelmi funkciók is teret kaphatnak, mint hogy a hűtőszekrény nyomon követi a benne lévő ételeket, és azok alapján keres nekünk egy jó receptet, mire este hazaérkezünk. Persze ha még kell vásárolni valamit, azt is elküldi sms-ben. Csak nehogy megossza a háziorvosunkkal az adatokat, aki esetleg a távolból elrendeli a hűtőnknek, hogy egy hétig ne engedje kinyitni az ajtót este hat után, mert a személymérlegünk jelentése alapján le kéne adnunk pár kilót.

via Techradar.com

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére