vasárnap , 2019. augusztus 18.
Legfrissebb hírünk:
Az ország, ahol többé nincs szükség készpénzre

Az ország, ahol többé nincs szükség készpénzre

El tudja képzelni, hogy az utcán kéregető hajléktalannak átutalással fizet? Nyilván nem. Pedig létezik egy ország Európában, ahol a készpénzre lassan nyűgként néznek. Bizonyos szempontból kényelmes megoldás ez, más nézőpontból azonban csapdahelyzetnek tűnik.

Svédországban tendenciózusan egyre kisebb szerepet játszik a készpénz használata, a bankók és érmék visszaszorulása azonban most már nagyon szembetűnő. Ahogy a Business Insider írja, az üzleteknek jelentős része már nem fogadja el a fizikailag átnyújtott svéd koronát, az ATM-ek pedig olyan ritkák, mint az utcai telefonfülkék. Nincs is rájuk szükség, mert a készpénzfelvétel már eddig sem volt jelentős, de egy év alatt további 11 százalékkal esett az ATM-tranzakciók száma.

A templomba járók mobiltelefonos applikáción keresztül adakoznak az egyháznak, Stockholmban pedig még a hajléktalanújságot kínálóknál is van mobilterminál, vagy a lapért kért 50 koronát sms-ben is képesek fogadni.

A Bloomberg összefoglalója nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy az érmék és papírpénzek Svédországban mindössze a gazdaság 2,7 százalékát képviselték már 3 évvel ezelőtt is, miközben az euróövezet átlaga 9,8 százalék volt. Björn Ulvaeus, a nyolcvanas évek legendás svéd együttesének, az Abbának egykori tagja egy évig élt csak bankkártyával és mobilfizetési megoldásokkal, és azt mondta, az egyetlen nehézséget az üzleteknél a bevásárlókocsik bérlése okozta neki.

A négy vezető svédországi bank közül már három drasztikusan, 65-75 százalékkal csökkentette azoknak a fiókoknak a számát, ahol fizikailag hajlandóak pénzt kezelni.

A jegybankban persze tapsolnak örömükben, a pénz útjának digitalizálása ugyanis azt jelenti, hogy minden tranzakciónak nyoma marad, és még a jutalékot is befizetik utánuk.

Eközben július óta a svéd kamatok a negatív tartományba csúsztak, a számlatulajdonosok tehát fizetnek a bankjuknak, hogy az tárolja (vagy fialtassa) a pénzüket. Ebben a helyzetben dönthetnek: vagy elköltik a pénzüket, vagy a számlaegyenlegük fokozatos olvadásával kell szembenézniük.

A Business Insidernek nyilatkozó egyik szakértő, Nick Giambruno szerint ez a konstelláció egyenesen „átverés”. Ha ugyanis a készpénz használata egyre nehezebbé válik, akkor nagyon nem éri meg ebben a formában tartani, ha viszont a bankban marad, akkor költeni kell, máskülönben elfogy. Ez pedig összességében a tökéletes ösztönző arra, hogy a lakossági költések felpörgetésével stimulálják az ország gazdaságát.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére