vasárnap , 2019. augusztus 18.
Legfrissebb hírünk:
Miért ér meg 186 millió forintot egy ebéd Warren Buffet-tel?

Miért ér meg 186 millió forintot egy ebéd Warren Buffet-tel?

A mágnás minden évben licitálásra ír ki egy ebédet, s aki a legnagyobb összeget ajánlja, azzal kedélyesen elbeszélget falatozás közben. És akad olyan ebédpartnere, aki állítja, ez az egyetlen alkalom is teljesen megváltoztatta az életét.

A “Hatalmi ebédek” 2000-ben kezdődtek, s a bevételek ahhoz a GLIDE Alapítványhoz folynak be, melynek célja a szegénység és a marginalizálás mérséklése a világon.

A legmagasabb összeget felajánló személy Buffett egyik kedvenc éttermében, a manthattani Smith&Wollensky steak házban költheti el lakomáját a világ egyik legsikeresebb üzletemberével, aki egyben a legnagyobb adakozók listáját is vezeti.

2007-ben Monish Pbrai a Pabrai Befektető Csoport ügyvezető partnere, és Guy Spier, “A sikeres befektető születése” c. könyv szerzője, az Aquamarine Capital vezetője adta össze azt a 650 000 dollárt, amivel elnyerték az ebéd jogát.

“Azt gondoltuk, jó módja ez a jótékonykodásnak, de közben egyfajta kapitalista mesterkurzusnak is tekintettük a lehetőséget” mesélt a napokban Spier a Time magazinnak. “Kíváncsiak voltunk, hogyan gondolkodik a “haza bölcse”, hátha elleshetünk tőle néhány üzleti fogást.”

Spier szerint, a Buffett-tel töltött idő minden centet megért, de közel sem azért, amit a legtöbben hinnének. Nem esett szó befektetési tippekről, sokkal inkább a mágnás életszemlélete fogta meg a két férfit.

Spier életére két információ volt különösen nagy hatással, annyira, hogy szignifikánsan átalakult az őt körülvevő emberek köre, és megváltoztatta lakhelyét, egész pontosan országot váltott.

“Beszélgetésünk során világossá vált számomra, mennyire alul értékeltem annak jelentőségét, milyen emberekkel veszem körül magam. Buffett elmondta, törekszik rá, hogy akikkel a napjait tölti valamiben jobbak legyenek nála. Így ad lehetőséget saját magának a folyamatos fejlődésre, így kap állandó inspirációt a környezetéből.

Spier az ebéd óta ezért inkább azoknak a társaságát keresi, akiktől kaphat, azok helyett, akik inkább tőle várnak valamit. “Ahogy elkezdtem távolodni utóbbiaktól, észrevettem, hogy már addig is számos olyan ember volt a közelemben, akitől tanulhattam volna. Csak épp olyan szerényen álltak a háttérben, hogy szinte összeolvadtak a tapétával. Csodálatos érzés volt rájuk ismerni, észrevenni, mi mindent tudnak, amit én nem.”

A másik nagy tanulság: különbséget kell tennünk “külső” és “belső” indíttatásaink között. Vajon igaz hitünk szerint hozzuk meg döntéseinket, vagy aszerint, amit elvárhatónak, ésszerűnek, logikusnak, a társadalom vagy környezetünk által elfogadottnak tartunk?

Megértve, hogy irányítottak addig a pontig a kétségeim, félelmeim, bizonytalanságaim, elkezdtem intenzíven fókuszálni a legbelső képeimre. Ennek egyik eredménye az lett, hogy magam mögött hagytam New Yorkot, és Zürichbe költöztem.”

A Buffett-ebéd értéke egyébként erősen megugrott a következő években, 2008-ban már 2,1 millió dollárért, idén pedig 2,35 millióért kelt el, s egy kínai üzletember falatozhatott steaket a legendás befektetővel.

Ő is elismerően nyilatkozott a lehetőségről: “Buffett 3 és fél órát töltött velem, és mindvégig teljes odaadással vett részt a beszélgetésben.”

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére