vasárnap , 2019. augusztus 18.
Legfrissebb hírünk:
Nők, akik háztartás helyett cégbirodalmat vezetnek

Nők, akik háztartás helyett cégbirodalmat vezetnek

A milliárdos nők száma gyorsabban növekszik, mint a milliárdos férfiaké. A nők átlagosan nagyobb vagyonokat irányítanak, mint a férfiak, és egyre nagyobb befolyással rendelkeznek a családi vállalkozások, a filantróp tevékenység és az irányítás területén.

A milliárdosok táborának növekedésére a nők esetében 6,6-os, a férfiak esetében 5,2-es szorzószám jellemző. A fejlődés fő hajtóerejét az ázsiai vállalkozó nők jelentik. Az elmúlt tíz évben Ázsiában nőtt a legnagyobb mértékben a milliárdos nők száma: 3-ról 25 főre, ami 8,8-szoros növekedés. Európában a növekedés mértéke 2,7-szeres (21-ről 57 főre), az Egyesült Államokban pedig 1,7-szeres (37-ről 63 főre).

Ázsiában él a világ milliárdos nőinek csaknem egyötöde, ráadásul ők általában fiatalabbak, mint a világ többi részén élők. Ezzel szemben Európában és Amerikában a milliárdos nők többnyire sokadik generációs milliárdosok (arányuk Európában 93 százalék, az Egyesült Államokban 81 százalék); ugyanakkor az előző generációkhoz képest erőteljesebb szerepet töltenek be családjukon belül.

Ám a számokból sz is kiderül, a nagy vagyon mulandó: az 1995. év milliárdosainak ma már csak kevesebb, mint fele milliárdos. Azok viszont, akik megmaradtak, jelentős mértékben növelték vagyonukat. A fogyasztói, kiskereskedelmi, technológiai és pénzügyi szolgáltatások ma a domináns iparágak, és a tartósan milliárdosok összvagyonának kétharmadát teszik ki. A technológiai szektorban különösen nagy a tartósan milliárdosok aránya, míg az iparban, az ingatlan- és egészségügyi ágazatban a milliárdosok vagyona mulandóbb.

1995-ben 289 milliárdossal számoltak a statisztikák. Közülük ma mindössze 126-an vannak rajta ezen a listán, míg mások lekerültek róla haláleset, családi tényezők vagy üzleti kudarc miatt. Ugyanebben az időszakban 1221-en váltak milliárdossá, így az új és a meglévő milliárdosok száma 2014-ben elérte az 1347-et.

Az a 126 milliárdos, aki 1995 óta megőrizte pozícióját, 1000 milliárd dollárnyi vagyont termelt, ami nagyjából 21 százaléka az összes milliárdos által világszerte létrehozott vagyonnak. A megmaradt milliárdosok vagyona átlagosan az 1995-ös 2,9 milliárd dollárról 2014-re 11 milliárd dollárra nőtt, vagyis a 3,8-szorosára, ami meghaladja a globális GDP növekedési szorzóját (2,5). Három olyan tulajdonságot azonosítottak, amelyek a férfiak és nők esetében egyaránt nélkülözhetetlenek a vállalkozói sikerhez: okos kockázatvállalás, „megszállott” üzleti összpontosító képesség és makacs eltökéltség.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére